ZF 24

Google este din nou suspectată de Londra că declară mai puţine activităţi pentru a plăti taxe mai mici

Matt Brittin, vicepre­şedintele Google: Nimeni din echipa Google din Marea Britanie nu realizează vânzări. Foto: AFP

Matt Brittin, vicepre­şedintele Google: Nimeni din echipa Google din Marea Britanie nu realizează vânzări. Foto: AFP

Autor: Andreea Anghel

01.05.2013, 19:17 249

Directorii executivi ai Google din Marea Britanie şi ai companiei de audit Ernst& Young vor fi din nou chemaţi în faţa unui comitet al parlamentului britanic pentru a oferi explicaţii în legătură cu nivelul impozitelor şi taxelor publice plătite de companie, după ce o investigaţie realizată de Reuters a scos la suprafaţă o serie de neconcordanţe între felul în care se desfăşoară în realitate activităţile companiei şi felul în care acestea sunt descrise de Google.

Margaret Hodge, preşedinta Comitetului britanic pentru impozitele publice (PAC), a declarat că îi va convoca pe reprezentanţii companiilor pentru a le solicita să explice declaraţiile făcute la precedentele audieri, în contextul în care acestea sunt puse la îndoială de dezvăluirile agenţiei de ştiri.

În urma investigaţiei realizate de Reuters s-a descoperit că deşi Matt Brittin, vicepre­şedintele Google pentru Europa Centrală şi de Nord, a spus că Google nu realizează activităţi de vânzări către clienţii din Marea Britanie de pe teritoriul ţării, o parte din echipa Google şi chiar consumatorii britanici consideră că Google minte în acest sens, ceea ce înseamnă că este posibil ca gigantul online să fie obligat să plătească taxe mai mari.

Avocaţi şi profesori specializaţi în domeniu au spus că dacă echipa Google din Marea Britanie realizează într-adevăr vânzări către clienţi britanici fără să fi declarat acest lucru, atunci statutul fiscal al companiei s-ar putea schimba, iar taxele plătite ar putea fi mai mari.

În noiembrie anul trecut Brittin le-a spus membrilor comitetului britanic că „nimeni  din echipa Google din Marea Britanie nu realizează vânzări“. El a spus că Google angajează câteva sute de oameni în cadrul sediului central din Dublin, Irlanda, care se ocupă cu vânzările către clienţii britanici.  Cu toate acestea, chiar pe pagina web a Google scrie că echipele de vânzare au sediul în Londra şi în plus sunt scoase la concurs locuri de muncă pentru oameni de vânzări la sediul Google din Londra.

Printre abilităţile pe care le cere Google candidaţilor se numără cele de negociere şi încheierea de contracte strategice şi care să genereze venituri, dar şi îndeplinirea unor norme trimestriale de vânzări.

Interviuri cu mai mulţi foşti angajaţi, dar şi clienţi, cât şi o analiză atentă a cerinţelor locurilor de muncă arată că activităţile din fişa postului merg dincolo de marketing, la o normă trimestrială minimă de vânzări, şi la negocierea şi încheierea de contracte de vânzare pentru produsele Google.

„Toţi oamenii cu care încerci să închei o afacere sunt în Londra. Nu ai şti nimic de Dublin dacă nu te-ai uita foarte atent la adresa de pe facturi“, a spus Simon Andrews, fondatorul agenţiei de publicitate Addictive.

În profilul de pe LinkedIn a aproximativ 150 de angajaţi în cadrul sediului din Londra  este specificat că ei au fost implicaţi în dezvoltarea unei strategii de vânzare, în coordonarea echipelor de vânzare şi în încheierea de contracte de vânzare.

Peter Barron, directorul Google pentru relaţii externe, a spus că Brittin a negat ferm acuzaţiile privind inducerea în eroare a comitetului britanic şi a reiterat faptul că Google nu realizează vânzări în Marea Britanie. „Ne-am supus tuturor reglementărilor privind taxele din Marea Britanie“, a spus Brittin.

„Printre abilităţile cerute oamenilor pe care îi recrutăm în Marea Britanie se numără cele de vânzări  pentru că noi căutăm să atragem oameni care au aceste abilităţi şi acest background. Într-adevăr, formularea cerinţelor pentru anumite locuri de muncă în cadrul echipei noastre poate să fi creat confuzii şi acum lucrăm pentru a face aceste cerinţe mai clare“, a completat el.

În ianuarie, reprezentanţi ai companiilor de audit, Ernst & Young, Pricewaterhouse­Coopers, Deloitte şi KPMG au fost chemaţi în faţa unui comitet de investigaţie pentru a justifica dacă şi-au îndeplinit rolul de a ajuta marile companii să îşi minimizeze taxele şi impozitele.

Atunci, Hodge l-a întrebat pe John Dixon, directorul departamentului de impozite şi taxe în cadrul Ernst&Young dacă echipa lui a verificat dacă angajaţii Google din Londra chiar desfăşoară doar activităţile stipulate în actul constitutiv al companiei. Dixon atunci a spus că angajaţii săi au făcut aceste verificări şi că Google este în regulă.

Acum însă, Hodge a spus că activităţile din Marea Britanie ale angajaţilor Google - aşa sunt ele menţionate pe website, cât şi în anunţurile de angajare - ridică mari semne de întrebare în ceea ce priveşte acurateţea verificărilor realizate de echipa Ernst & Young.

„Dovezile prezentate în cadrul investigaţiei sunt clare şi ferme. Ernst & Young trebuie să răspundă în cazul în care nu a fost suficient de deschisă cu noi, ca şi comitet“, a spus Hodge.

Ernst & Young nu a dorit să facă niciun comentariu, însă a susţinut din nou că declaraţiile făcute anterior în legătură cu acest subiect sunt exacte.

Nu numai în Marea Britanie este Google acuzată de neplata taxelor şi impozitelor, ci şi în Franţa. Potrivit publicaţiei Les Echos, Google Franţa a declarat în 2011 o cifră de afaceri de 138 de milioane de euro, în timp analiştii au estimat o cifră de afaceri de aproximativ 10 ori mai mare, de 1,4 miliarde de euro. În cazul Google, mare parte din cifra de afaceri este declarat la sediul din Irlanda, acolo unde impozitul pe profit este limitat la 12,5% în timp ce în Franţa el este de 33,3%. Astfel, Google îşi transferă profitul prin intermediul unei filiale din Olanda, înainte de a ajunge în Irlanda, scrie Les Echos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO