ZF 24

Gripa afectează mii de români. Peste un milion de oameni au fost vaccinaţi în ultima săpătmână

Gripa afectează mii de români. Peste un milion de...

Autor: Andreea Tobias

30.01.2020, 13:56 59

Ultima săptămână a lunii ianuarie e caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon. Şapte decese au fost confirmate în ultima săptămână.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunţă că în săptămâna 20 - 26 ianuarie activitatea gripală a avut un trend crescător.

Rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%.

La nivel naţional au fost raportate 3.645 cazuri de gripă clinică în toată ţara, mai multe cu 7.4 % faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut.

Pentru Bucureşti, numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă, a fost de 1.366, din care 74 au fost confirmate cu laboratorul.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a depăşit 102.000, dar este mai mic faţă de aceeaşi săptămână a sezonului trecut şi mai mare faţă de săptămâna trecută.

„Deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon”, arată cei de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Au fost confirmate 7 decese noi confirmate cu virus gripal, iar de la începutul sezonului au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal. În aceeaşi perioadă a sezonului trecut au fost înregistrate 69 de decese confirmate cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripă.

De asemenea, până în 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO