ZF 24

Grupul ungar OTP a confirmat oficial că ia în calcul vânzarea OTP Bank România şi a început testarea pieţei. În cazul succesului licitaţiei, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an

Grupul ungar OTP a confirmat oficial că ia în calcul...

Autor: Roxana Rosu

23.05.2023, 17:29 1015

Grupul ungar OTP a confirmat oficial că ia în calcul vânzarea OTP Bank România, proces estimat să dureze câteva luni şi, în cazul succesului licitaţiei, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an.

Anunţul OTP confirmă informaţiile publicate anterior de ZF.

”În paralel cu strategia de creştere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opţiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieţei în vederea unei posibile vânzări a băncii. Acest proces este estimat să dureze câteva luni şi, în cazul succesului licitaţiei, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an. Acest demers nu influenţează operaţiunile curente, inclusiv atribuţiile şi activitatea zilnică a angajaţilor băncii şi nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, precizează comunicatul OTP.

Grupul ungar a menţionat că în ultimii patru ani banca din România şi-a dublat dimensiunea, şi-a sporit cu 50% numărul de clienţi, a implementat numeroase iniţiative, cu precădere în zona de digitalizare, şi a creat o cultură agilă, orientată spre client.

La finalul lui 2022, OTP Bank România a avut active de aproape 20 mld. lei, adică puţin peste 4 mld. euro, fiind pe locul 10, într-o piaţă extrem de fragmentată, unde primele 10 bănci deţin peste 80% din active. Anul trecut, OTP Bank România a avut venituri din dobânzi de 672 mil. lei, un profit operaţional de 217 mil. lei, şi un profit net de 34 mil. Lei.

Grupul ungar a încercat în 2018 să cumpere Banca Românească, dar tranzacţia a fost în final respinsă de BNR. Apoi Banca Românească a fost achiziţionată de Eximbank. OTP a încercat apoi să cumpere Garanti Bank, a fost interesată de Bancpost , dar procesele nu au continuat.


 

 



 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO