ZF 24

Guvernatorul Băncii Canadei: Inflaţia alimentară ar putea încetini, dar asta nu reprezintă încă o veste bună pentru preţurile alimentelor

Guvernatorul Băncii Canadei: Inflaţia alimentară ar...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.10.2022, 13:08 78

Inflaţia preţurilor la alimente ar putea scădea în viitor datorită recoltelor bune, dar asta nu înseamnă că preţurile alimentelor sunt în scădere, a declarat duminică Tiff Macklem, guvernatorul Băncii Canadei, potrivit Business Insider.

„Sper că măcar inflaţia alimentelor – care nu este chiar acelaşi lucru cu preţurile alimentelor – va scădea, deoarece în Canada şi în alte ţări, recoltele au fost destul de bune”, a declarat Macklem la CBC Radio, într-un interviu despre costul vieţii în Canada.

Comentariile sale au venit imediat după ce Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a publicat vineri o serie de date care arată că indicele preţurilor la alimente a scăzut pentru a şasea lună consecutivă în septembrie. Indicele a atins un nivel record în martie, dar chiar şi cu scăderea din septembrie, a fost încă cu 5,5% mai mare decât în ​​urmă cu un an.

Inflaţia alimentară a scăzut din cauza diverşilor factori, printre care se numără încetinirea creşterii economiei globale, o serie de factori sezonieri şi un acord intermediat de ONU şi Turcia pentru a permite transporturilor de cereale din Ucraina să fie exportate din porturile Mării Negre, potrivit unei postări a International Food Policy Research pe 27 septembrie.

Cu toate acestea, „nu am ieşit încă din pădure”, au scris cercetătorii, adăugând că preţurile internaţionale la alimente rămân „înalte după standardele istorice, pieţele rămân strânse şi volatilitatea ridicată a preţurilor continuă – în special pentru grâu şi porumb”.

Potrivit ONU, preţurile grâului au crescut cu 2,25% în septembrie.

Preţurile la alimente şi băuturi din SUA au crescut, de asemenea, cu 13,5% în august faţă de acum un an, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.

Incertitudinea cu privire la aprovizionarea globală cu alimente este probabil să persiste şi anul viitor. Având în vedere că războiul din Ucraina continuă fără vreun „sfârşit la orizont”, fermierii ucraineni vor planta mai puţin grâu în această toamnă. Costurile ridicate ale îngrăşămintelor ar putea avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra plantărilor, au spus cercetătorii de la Institutul Internaţional de Cercetare a Politicii Alimentare în raportul din septembrie.

Macklem de la Bank of Canada a evidenţiat dificultatea de a prognoza preţurile volatile ale mărfurilor. „Preţurile sunt influenţate în mare măsură de evenimentele globale asupra cărora nu avem niciun control sau influenţă”, a declarat Macklem pentru CBC Radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO