ZF 24

Guvernatorul Mugur Isărescu rupe tăcerea şi vorbeşte pentru prima oară din 2007 despre cât câştigă de la BNR: 13.601 euro pe lună

Guvernatorul Mugur Isărescu rupe tăcerea şi vorbeşte...

Autor: Claudia Medrega

04.08.2016, 15:31 15114

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a vorbit pentru prima oară din 2007 despre ce salariu câştigă de la BNR: Salariul net lunar incasat de guvernatorul BNR reprezinta echivalentul a 9.495 euro, iar suma lunara totala incasata ajunge la echivalentul a 13.601 euro. Isărescu a precizat că nu primeşte pensie. Isarescu a spus ca s-a decis in cadrul Consiliului de administratie publicarea minutelor sedintelor de politica monetara, precum si a veniturilor realizate de membrii CA al BNR.

„Pe baza decizie de ieri a Consiliului de administraţie privind comunicarea salariilor am decis să prezint salariul net şi indemizaţia de conducere care revin guvernatorului. Salariul net este de 42.727 lei, echivalentul a 9.495 de euro. Iar indemnizaţia lunară de preşedinte al CA este 18.476 lei, adică 4.106 euro la cursul 4,5 lei/euro. În total, suma este de 61.203 lei,13.601 euro”, a spus guvernatorul BNR.

Declaraţia de avere a guvernatorului pe anul trecut este publică, dar salariul nu este dezvaluit. După aderarea României la Uniunea Europeană, membrii consiliului BNR motivau nepublicarea veniturilor pe seama unor regulamente europene neclare.

"Consiliul de Administraţie al BNR, întrunit în şedinţa din 3 august 2016, a analizat modul cum a evoluat în ultimii ani la nivelul băncilor centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale, raportul între independenţa instituţionala şi transparenţa procesului decizional. Pe baza datelor analizate, s-a constatat că în multe bănci centrale ale sistemului european s-a accentuat şi diversificat procesul de transparentizare şi informare publică, cu deosebire cel legat de deciziile de politică monetară şi de salariile conducerii executive”, a transmis guvernatorul BNR.

Conţinutul şi modul de publicare al informaţiilor privind deciziile de politică monetară şi a veniturilor se vor stabili în şedinţa Consiliului de Administraţie din luna august.

Mario Draghi, guvernatorul Băncii Cen­trale Europene (BCE) şi şeful lui Isă­rescu în Consiliul General de la Frankfurt, şi-a publicat în mod trans­pa­rent salariul pe 2015 chiar în raportul anual al instituţiei pe care o conduce.

Mario Draghi a încasat anul trecut un salariu anual brut fără bonusuri şi sporuri de 385.860 de euro, ceea ce înseamnă un câştig lunar de 32.155 de euro. BCE nu a plătit niciun bonus de per­for­manţă anul trecut membrilor din comitetul executiv. Salariul de bază al lui Mario Draghi a fost majorat cu 1,6% anul trecut comparativ cu 2014, iar aceeaşi creştere a fost aplicată ne­discriminatoriu şi în cazul celorlalţi membri ai conducerii BCE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO