ZF 24

Guvernul dă cu o mână şi ia cu 34 de mâini înapoi: pentru 100 de milioane lei eliberaţi în economie ia înapoi 3,4 miliarde de lei prin noi taxe

Guvernul dă cu o mână şi ia cu 34 de mâini înapoi:...

Autor: Sorin Pâslaru

30.07.2013, 22:21 1688

Guvernul a actualizat nivelul veniturilor bugetare la 209,4 miliarde de lei pentru 2013, cu 0,1 miliarde de lei mai mult decât proiectase în ianuarie 2013, dar creşterea este falsă.

De fapt, de la veniturile bugetare lipsesc 5,6 miliarde de lei. Aceasta este creşterea evaziunii în 2013, acceptată pur şi simplu de Ministerul Finanţelor, care este nevoit să pună noi taxe pentru a masca scăderea veniturilor din taxele stabilite anterior.

De ce? În ianuarie 2013, guvernul a introdus o serie de trei taxe suplimentare pe energie, activităţi agricole şi microîntreprinderi, de pe urma cărora aşteaptă venituri în 2013 de 3,1 miliarde de lei. Aceasta a fost estimarea ministrului finanţelor, Daniel Chiţoiu, atunci când a prezentat noul pachet fiscal.

În plus, pe parcursul lui 2013, guvernul a actualizat bugetul consolidat, atât la venituri cât şi la cheltuieli, cu 2,2 miliarde de lei în acest an pe baza unor venituri excepţionale provenite din licenţele de telefonie 4G, taxa de clawback şi emisiile de CO2.

La aceste venituri din taxe suplimentare deja stabilite şi excepţionale se adaugă ceea ce a hotărât ieri guvernul prin ordonanţă de urgenţă - încă 300 de milioane de lei taxe suplimentare din accize la alcool şi introducerea de accize la bijuterii şi maşini de capacitate cilindrică mare.

Cu alte cuvinte, dacă nu ar fi fost cele trei taxe suplimentare introduse la începutul anului, în valoare de 3,1 miliarde de lei, veniturile excepţionale amintite în valoare de 2,2 miliarde de lei şi noile taxe de 300 de milioane de lei din accizele pe alcool şi bijuterii veniturile la bugetul consolidat ar fi fost în loc de 209,4 miliarde de lei doar 203,8 miliarde de lei.

Adică veniturile ar fi fost mai mici cu suma dintre 3,1 mld. lei, 2,2 mld. lei şi 0,3 mld. lei - 5,6 mld. lei taxe şi venituri excepţionale în 2013.

Astfel, numai introducerea unor noi taxe şi veniturile excepţionale salvează bugetul pe 2013.

Ce simplu este! În loc să colectezi mai bine, colectezi mai prost, dar pentru că poţi să introduci taxe şi impozite noi, o faci pe seama mediului privat şi spui că eşti în linie cu bugetul.

Dacă nu ar fi fost aceste taxe şi venituri excepţionale în 2013, încasările bugetare la nivelul consolidat (buget de stat, bugete locale şi bugete ale instituţiilor autofinanţate) s-ar fi ridicat la doar 203,8 mld. lei.

Acesta este preţul relaxării fiscale de 100 mil. lei pentru ultimul trimestru din 2013 prin TVA la pâine şi produse de panificaţie? Taxe noi de 3,4 mld. lei - adică bani luaţi din economie, şi scăderi de taxe de 100 de mil. lei, adică bani lăsaţi în economie?

Acesta este echilibru? Şi pentru ce aceşti noi bani? Pentru salariile în creştere cu 18% ale bugetarilor îngropaţi ca nişte cârtiţe în birouri din care pot pleca unul din doi că economia funcţionează fără probleme şi fără ei?

Relaxarea fiscală la pâine este bună, dar trebuia făcută prin reduceri de cheltuieli, prin restructurări ale aparatului guvernamental, prin scăderea numărului de bugetari. Când colo, cheltuielile bugetului consolidat sunt în creştere de la 222,7 mld. lei la 224,1 mld. lei prin rectificare, iar deficitul bugetar, de asemenea, de la 2,2% la 2,3% din PIB.

Ce raţiune are o rectificare unde tai 900 de milioane de lei de la transporturi şi dai Ministerului de Interne? Avem nevoie de paznici sau de drumuri?

Prea puţină atenţie se acordă modului în care sunt cheltuiţi banii în această ţară. Când mediul de afaceri este atât de tensionat şi directorul financiar se uită chiorâş la oricine vine să-i solicite vreun leu, când într-o firmă privată de 600 de oameni orice cheltuială de peste 100 de lei (o sută de lei) ajunge să fie aprobată de însuşi directorul financiar, statul aruncă cu nemiluita prin ministerele, agenţiile şi companiile sale 224,1 mld. lei pe an fără să dea socoteală ce produce din aceşti bani. Până la ultimul leu.

Agresarea mediului de business prin noi taxe continuă prin această rectificare bugetară. Ca unui cărăuş deja încărcat până la refuz, statul mai găseşte câte un loc să-i atârne câte o boccea şi o cutie. Lasă că merge, îşi spun funcţionarii din finanţe care inventează la şase luni noi taxe şi accize. Au ei grijă să producă şi noi să-i taxăm ca să ne luăm salariile.

Dar să majorezi taxele actuale şi să inventezi unele noi doar ca să menţii veniturile constante este soluţia cea mai păguboasă. În scurt timp, cărăuşul va cădea în genunchi.

Au vorbit de o nouă filosofie bugetară, de o nouă politică faţă de FMI şi, iată, o avem: noi taxe şi noi accize contra unei singure relaxări: TVA-ul la pâine. Nu poţi să iei cu 34 de mâini şi să dai cu o mână înapoi - pentru că de 34 de ori sunt mai mari veniturile din taxele nou introduse anul acesta decât minusul creat la buget de micşorarea TVA la pâine.

Aşa reformă şi relaxare fiscală, mulţumim. Altceva mai ştiţi?

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO