ZF 24

Guvernul a dat drumul la cel mai mare program de garanţii din istoria României, 15 miliarde de lei, dar site-ul este blocat pentru că sunt peste 150 de aplicaţii pe secundă. Florin Cîţu: Probabil aceleaşi personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face guvernul au atacat site-ul. VIDEO

Guvernul a dat drumul la cel mai mare program de...

Autor: Cristina Bellu

17.04.2020, 10:45 2845

Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM-uri a dat drumul la cel mai mare program de garanţii pentru companii din istoria României, care poate ajunge la nu mai puţin de 15 miliarde de lei, adică peste 3 miliarde de euro.

"IMM-urile din România au, începînd de astăzi, acces la credite garantate cu până la 90% pentru investiţii şi capital de lucru. Astfel, statul porneşte al treilea program important după programul privind şomajul tehnic şi cel care facilitează amânarea ratelor la bancă. Cu acest program intrăm în etapa de repornire a economiei. IMM Invest nu are nicio condiţionalitate. Programul se adesează tuturor companiilor mici şi mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza cauzată de pandemia de COVID-19. Este un program care va putea fi accesat pe tot parcursul anului, cu implicaţii pe termen lung", spune ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

El precizează că programul IMM Invest alături de programul care se finalizează prin Eximbank pentru companiile mari reprezintă cele două măsuri pe care statul le-a luat pentru repornirea economiei.

În cazul programul IMM Invest plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, iar creditele sunt garantate cu până la 90% în funcţie de destinaţie.

"Calculele noastre arată că avem un grad de multiplicare de minimum 75 miliarde de lei în economie şi, în primă fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 6.000 de locuri de muncă", adaugă ministrul Finanţelor Publice.

Până acum, suma pe care statul putea să o acorde companiilor prin astfel de programe aprobate de către Comisa Europeană ajungea la maximum 200.000 de euro pe companie, iar acum facilitatea ajunge până la  800.000 pentru fiecare companie.

"Este o diferenţă enormă. Vom merge cu acest program pe tot parcursul anului, nu doar pe perioada stării de urgenţă, iar dacă va fi nevoie vom suplimenta acest plafon, în funcţie de evoluţia din perioada următoare", mai spune Florin Cîţu.

La puţin timp de la deschiderea programului, platforma  www.imminvest.ro, unde IMM-urile se pot înscrie pentru a accesa credite garantate de stat cu dobânzi preferenţiale subvenţionate, s-a blocat,  fiind înregistrate peste 150 de aplicaţii pe secundă.

Vineri, începând cu ora 10, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM-uri sunt într-o  discuţie video cu antreprenorii.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu pune căderea site-ului www.imminvest.ro pe seama unui atac comis, conform unei postări pe Facebook.

„Probabil aceleaşi personaje care aruncă cu noroi in tot ceea ce face guvernul au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu si nici romanii onesti care au acum nevoie de aceste resurse nu ne asteptam la o asemenea ticalosie. Nicio problema. Continuam. Mergem inainte. Aflam cine este in spatele acestui atac si ii voi prezenta public. De un lucru va asigur pe toti. Pe perioada cat site-ul nu functioneaza nu se inregistreaza nimeni in acest program. Nu permit nicio smecherie”, a scris Cîţu.

La doua ore de la lansare site-ul imminvest.ro nu funcţionează.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO