ZF 24

Guvernul oferă 10.000 de euro oricui vrea să îşi deschidă o primă afacere

Guvernul oferă 10.000 de euro oricui vrea să îşi...

Autor: Corina Mirea

30.04.2014, 18:35 23430

Programul prin care statul oferă până la 10.000 de euro şi facilităţi fiscale pentru tinerii care vor să îşi înfiinţeze o primă afacere va fi extins la nivelul întregii populaţii, întrucât limita de vârstă de maximum 35 de ani impusă aplicanţilor a fost eliminată astăzi prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, oricine vrea să devină antreprenor, indiferent că are puţin peste 35 de ani sau că a intrat la pensie, poate să îşi depună un plan de afaceri pentru a obţine finanţare nerambursabilă din partea statului pentru cel mult 50% din investiţia de care are nevoie.

Decizia de a elimina limita de vârstă transformă astfel numele proiectului din program pentru “întreprinzători tineri” în program pentru “întreprinzători debutanţi în afaceri”. Proiectul de lege care urmează să fie transmis către Parlament pentru aprobare este propus la aproape două luni după ce noul ministru delegat pentru IMM şi Turism Florin Jianu a spus  în cadrul unei emisiuni de televiziune că primul obiectiv al mandatului său este extinderea programului pentru tinerii întreprinzători, astfel încât oricine vrea să îşi deschidă o primă firmă să poată obţine sprijin din partea statului. Programul, prin intermediul căruia iniţial doar tinerii cu vârste de până în 35 de ani puteau să îşi facă un business (SRL-D) fără costuri la Registrul Comerţului, să beneficieze de deduceri de taxe pentru minimum 2 - maximum 4 angajaţi, de un grant de cel mult 10.000 euro de la stat (adică 50% din valoarea investiţiei) şi de împrumut garantat de stat până la 80.000 euro, a fost lansat în 2011.

În cei peste trei ani de la demararea programului pentru tineri debutanţi în afaceri, coordonat de Agenţia pentru Imple­mentarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), s-au înfiinţat în jur de 13.000 de start-up-uri şi au fost create aproximativ 26.000 de locuri de muncă (având în vedere că fiecare antreprenor care îşi deschide un SRL-D este obligat să angajeze minimum două persoane), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Modificarea programului ar putea să stimuleze spiritul antreprenoriat, şi aşa mai scăzut în România decât în alte ţări, lucând în considerare faptul că interesul pentru varianta “clasică” a acestuia a crescut, numărul celor care şi-au înfiinţat un SRL-D în 2013 fiind cu 50% mai mare decât în anul precedent.

Florin Jianu nu a precizat la acel moment însă dacă extinderea programului va presupune şi o finanţare suplimentară sau un buget separat, având în vedere că banii acordaţi de stat pentru sprijinirea antreprenorilor nu au acoperit cerea nici pentru programul clasic de SRL-D de anul trecut. Mai mult, dacă în 2013 fondurile programului au fost de 24,3 milioane de lei (circa 5,5 milioane de euro), suma alocată în 2014 pentru SRL-D-uri este de 21 de milioane de lei (adică aproximativ 4,7 mil. euro), potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii cabinetului ministrului delegat pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO