Cel de-al doilea val de modificări fiscale a vizat reducerea de la 24% la 9% a TVA la produsele de panificaţie din luna septembrie, impactul negativ al acesteia fiind estimat să fie compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunurile de lux, care urmau să aducă, teoretic, la buget venituri de 300 mil. lei.
Deşi Finanţele au agasat mediul de afaceri anul trecut cu noi impozite şi taxe majorate, veniturile bugetare totale au avansat doar cu 3,6% faţă de 2012, în condiţiile în care în bugetul iniţial se miza pe o creştere de 8,4%.
Încasările bugetare sub program au determinat guvernul să facă în toamnă o rectificare bugetară negativă.
Veniturile totale ale bugetului consolidat au coborât în 2013 la 31,7% din PIB, marcând unul dintre cei mai slabi ani din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimul deceniu, 2013 putând fi comparat doar cu anul de criză 2009.
Câţi bani s-au adunat din sectorul energetic
Sectorul energetic a plătit anul trecut cele mai multe taxe suplimentare.
Potrivit cifrelor transmise de ANAF, anul trecut sectorul energetic a adus la buget în plus venituri de 413,3 mil. lei din taxele sumplimentare, cu circa 35% mai puţin faţă de aşteptări.
Finanţele anticipau din taxele aplicate în sectorul energetic încasări de circa 630 mil. lei, iar dacă se cumulează şi TVA şi impozitul pe profit suplimentar aferente, veniturile suplimentare care ar fi trebuit să fie obţinute din acest domeniu erau cuantificate la un miliard de lei.
Suprataxa de 60% pentru companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, a fost aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.
Din această suprataxă Finanţele estimau că vor ajunge direct la buget 273,5 mil. lei, iar dacă se cumulează şi TVA şi impozitul pe profit suplimentar, rezultat din creşterea preţurilor după liberalizare, rezulta un total al impozitelor plătite la stat de 641 mil. lei.
Însă suma încasată din această suprataxă (fără a include TVA şi impozitul pe profit) a fost de 243 mil. lei, cu circa 30 mil. lei sub program. Potrivit calculelor făcute de guvern în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care a instituit taxa asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, în acest an ar trebui să ajungă la buget aproape
1,18 miliarde de lei din această suprataxă. Suma va fi împărţită aproape în mod egal între Petrom şi Romgaz.
Cea de-a doua taxă, pe monopolul natural din energie electrică şi gaz metan (transport şi distribuţie), ar fi trebuit să aibă un impact total asupra veniturilor bugetare de 257,5 mil. lei. Doar din această taxă Finanţele au estimat să ajungă la buget aproape 250 mil. lei. Dar Finanţele au încasat venituri de doar 103,4 mil. lei din impozitul pe monopolul din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, reprezentând mai puţin de jumătate din nivelul estimat. Pentru acest an au fost estimate încasări suplimentare de
309 milioane de lei din acestă taxă.
A treia taxă - taxa specială de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele - era „programată“ să aducă la buget venituri suplimentare de 106,9 mil. lei. Însă evoluţia încasărilor a fost şi de această dată dezamăgitoare, suma care a ajuns în conturile statului din această taxă specială fiind de doar 66,8 mil. lei. Taxa reprezintă 0,5% din veniturile obţinute de operatorii care desfăşoară activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri.
Pachetul de măsuri fiscale propus de Ministerul Finanţelor la începutul anului 2013 a inclus şi măsuri precum extinderea impozitării în agricultură.
Taxarea activităţilor agricole urma să aibă un impact bugetar pozitiv de 578 de milioane de lei, în timp ce din impozitul obligatoriu de 3% din veniturile companiilor cu o cifră de afaceri de sub 65.000 de euro pe an erau programate să ajungă în vistieria statului 457 de milioane de lei. Limita veniturilor obţinute pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor a fost redusă de la 100.000 de euro la 65.000 euro.
Din datele Fiscului reiese că din impozitul pe veniturile din arendă au ajuns anul trecut la buget 98,77 milioane de lei.
Suma depăşeşte încasările raportate pentru anul 2012 din impozitul pe veniturile din arendă, de 53,9 milioane de lei.
În urma aplicării noului sistem de impozitare a microîntreprinderilor au ajuns la buget anul trecut 556,6 mil. lei. În anul 2012 s-au încasat 207,6 mil. lei din impozitarea veniturilor microîntreprinderilor.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014