ZF 24

Guvernul Ponta a aprobat scrisoarea de intenţie pentru noul acord cu FMI

Guvernul Ponta a aprobat scrisoarea de intenţie pentru...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

11.09.2013, 20:21 120

Guvernul Ponta a aprobat ieri forma finală a scrisorii de intenţie către FMI şi a trimis-o preşedintelui Traian Băsescu pentru aprobare, astfel încât astăzi să fie trimisă boardului Fondului, care este unul din principalii creditori ai României.

Premierul Victor Ponta a confirmat ieri adoptarea scrisorii. El a precizat totodată că a solicitat Parlamentului ca marţi, 17 septembrie, să prezinte în plenul celor două camere ale Legislativului cele mai importante prevederi ale noului acord.

Ponta a declarat, marţi, la finalul întrevederii cu parlamentarii UDMR, că săptămâna viitoare va prezenta în Parlament „liniile principale“ ale viitorului acord cu FMI, BM şi Comisia Europeană, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie, însă documentul nu poate fi făcut public.

„Am pus la dispoziţie textul scrisorii, nu este public, însă şi domnului Blaga i-l voi da şi celorlalţi lideri politici, pentru ca totuşi să nu discutăm pe speculaţii din presă (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie“, a spus el.

Premierul a afirmat că în plenul celor două camere ale Parlamentului va prezenta săptămâna viitoare „elementele principale“, dar nu poate să prezinte public documentul până la aprobarea boardului FMI, conform procedurilor instituţiei internaţionale.

În ceea ce priveşte eventuala reducere a CAS cu 3%, propusă de PNL, Ponta a precizat că o decizie în această privinţă va putea fi luată la jumătatea lunii octombrie.
„Am inclusiv impactul bugetar făcut de către domnul Voinea al diferitelor propuneri enunţate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe măsură ce avem toate datele vedem până la jumă­tatea lui octombrie de unde putem să tăiem ca să putem să punem în altă parte“, a mai spus Ponta.

Premierul Ponta declara, recent, că singurele majorări de taxe, convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice.

Premierul le ceruse miniştrilor în august ca, la 1 septembrie, să se afle într-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizând că documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului în jurul datei de 9 septembrie.

Autorităţile române au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde de euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

„Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul să fie unul pe doi ani. Autorităţile române îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor să tragă din resursele financiare. Accesul propus ar fi în total de 4 miliarde de euro, sumă împărţită egal de CE şi FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie să fie aprobat de boardul FMI, reuniune programată în cursul toamnei“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Andrea Schaechter, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional  în România, la finalul misiunii FMI privind discuţiile în legătură cu noul acord de împrumut.

Întrebată când se va întruni boardul Fondului Monetar Internaţional pentru a aproba acordul, oficialul a spus că întâlnirea este de obicei programată la circa două luni sau mai mult după ce se ajunge la un acord la nivel tehnic.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO