ZF 24

Guvernul pregăteşte în secret un pachet de măsuri pentru relansarea consumului

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Cristian Hostiuc

08.12.2013, 21:44 5079

Guvernul pregăteşte pentru începutul anului viitor un pachet de măsuri pentru relansarea consumului, care să nu afecteze resursele bugetare, a declarat Liviu Voinea, ministrul bu­getului. El nu a dorit să ofere mai multe detalii pe această temă.

Acest pachet de relansare a consumului, veriga slabă a economiei din acest moment, va fi discutat cu FMI şi Comisia Europeană, iar dacă va fi acceptat, va fi anunţat de premier la începutul anului.

În ciuda faptului că anul acesta au fost reîntregite salariile bugetarilor şi s-au majorat pensiile, injectându-se în economie un plus de aproape un miliard de euro, consumul nu a crescut, la  zece luni înregistrându-se un minus de 0,3% faţă de anul anterior, ceea ce ţine pe loc activitatea economică internă, încasările comercianţilor fiind la limita de avarie, iar statul nu are venituri din taxe şi impozite.

Consumul intern nu a crescut deoarece suplimentul de venit rezultat din reîntregirea salariilor bugetarilor şi majorarea pensiilor s-a dus către plata ratelor la bănci, iar sistemul bancar nu a întors aceşti bani în economie, a menţionat ministrul, citat de Mediafax la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro Tv.

„Este adevărat că au crescut veniturile şi nu a crescut consumul, dar... În opinia noastră banii suplimentari s-au dus către sistemul bancar, la plata ratelor la bănci, şi nu s-au mai întors, creditarea nu a funcţionat.“

Având în vedere că această criză, care macină lumea de cinci ani, încă nu a trecut,  iar în România politicienii nu pot oferi o încredere în viitor, populaţia şi companiile preferă să-şi conserve orice surplus financiar. Deşi România are o creştere economică peste aşteptări în acest an, ea este susţinută în principal de exporturi şi de agricultură. Voinea spune că se aşteaptă la o creştere economică pe tot anul de aproape 3%. La nouă luni, creşterea PIB a fost de 2,7% faţă de 1,8% - 1,9%, cât a fost prima estimare, şi 2,2%, cât este în prezent.

Pentru anul viitor, guvernul se bazează mai mult pe consumul intern pentru o creştere economică de 2,2%, dar care ridică semne de întrebare având în vedere ce s-a întâmplat în acest an, când populaţia a preferat să-şi plătească datoriile sau să economisească şi mai puţin să iasă la shopping.

Pe de altă parte, sistemul bancar a ajuns mai degrabă să tragă economia înapoi, având în vedere că activitatea de creditare este pe locul patru în priorităţile bancherilor. Pe primul loc este restructurarea creditelor neperformante, care atârnă extrem de greu în portofoliile băncilor. Pe locul doi este activitatea de atragere de depozite, având în vedere că bancherii nu mai primesc resurse financiare din afară. Pe locul al treilea este restructurarea operaţiunilor interne, începând de la închiderea de sucursale şi reduceri de personal. Mai mult decât atât, Nicolae Cinteză, directorul Supravegherii bancare din BNR, a tăiat din elanul celor care se bazează pe revenirea creditării. De asemenea, el a lăsat să se înţeleagă că sunt bănci care folosesc resursele atrase de pe piaţa internă, şi aşa săracă, pentru a duce banii în afară, ceea ce ar sărăci şi mai mult economia României, care se confruntă cu o ieşire de resurse financiare.

„Până nu ştim ce va aduce evaluarea calităţii activelor şi rezultatele testului de stres nu văd reluarea creditării. Cred că activitatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare până în septembrie-octombrie anul viitor“, a declarat Cinteză la un forum bancar, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, ministrul bugetului crede că de la începutul lui 2014, prin pachetul de două miliarde de lei garanţii pentru capitalul de lucru al IMM-urilor, la care băncile mai pun încă două miliarde, activitatea de creditare va creşte.

Fără o relansare a consumului intern şi a creditării, economia românească nu poate trăi la nesfârşit numai din exporturi, agricultură sau din împrumuturi externe luate de stat, având în vedere că cele private sunt reduse la minimum.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO