ZF 24

Guvernul Regatului Unit abandonează planul de reducere a ratei impozitului pe venit pentru patură bogată a ţării

Guvernul Regatului Unit abandonează planul de reducere a...

Autor: Andrei Şerbănescu

03.10.2022, 15:07 230

Ministrul Finanţelor din Regatul Unit, Kwasi Kwarteng, a renunţat luni la un plan de reducere a cotei maxime de 45% a impozitului pe venit, abandonând o politică economică cheie după tulburările de pe pieţele financiare ale ţării, aspect dublat de intervenţia a Băncii Angliei şi ameninţarea unei rebeliuni pe scară largă a Parlamentarilor Partidului Conservator, scrie WSJ.

Situaţia este un eşec major pentru noul prim-ministru Liz Truss, care şi-a bazat conducerea în curs de dezvoltare pe o reînnoire radicală a economiei britanice. Guvernul, care a apărat măsura anunţată la sfârşitul lunii trecute chiar şi duminica aceasta, a cedat în cele din urmă sub presiunea puternică a opozanţilor.

Lira a crescut după anunţ şi acum se tranzacţionează la acelaşi nivel de dinainte ca planul iniţial să zdruncine pieţele. Lira sterlină a crescut cu 0,3% faţă de dolar şi a cumpărat 1,12 dolari la începutul tranzacţiilor de luni. 

„Rata de 45% a fost pur şi simplu o mare distragere a atenţiei de la un set foarte puternic de măsuri”, a spus Kwarteng într-un interviu acordat British Broadcasting Corp.

Parlamentarii Partidului Conservator s-au aliniat pentru a critica abolirea taxei, care i-ar face pe cei bogaţi şi mai bogaţi, deoarece mulţi oameni se confruntă cu reduceri reale de salarii din cauza inflaţiei în creştere.

Măsura a ameninţat să umbrească complet conferinţa anuală a Partidului Conservator, care se desfăşoară în prezent la Birmingham. Conferinţa, care este în mod normal o demonstraţie de devotament de trei zile faţă de liderul partidului, se transformă în schimb într-un eveniment mai sumbru, deoarece conservatorii se pregătesc pentru câţiva ani grei înaintea alegerilor din 2024.

La fel ca mulţi europeni, Marea Britanie a promis subvenţii mari dedicate gospodăriilor şi întreprinderilor pentru a le proteja de preţurile mult mai mari ale energiei în această iarnă – un nou plan uriaş de cheltuieli cu costuri incerte. Dar, spre deosebire de alte naţiuni, Liz Truss a susţinut, de asemenea, cele mai mari reduceri de taxe dintr-un singur an din 1972, ceea ce înseamnă că guvernul va lua mai puţini bani chiar dacă va cheltui mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO