ZF 24

Guvernul se pregăteşte să renunţe la COTA UNICĂ. Vrea cote progresive de impozitare a veniturilor de 8%, 12% şi 16% şi CAS redus în iulie 2014

Guvernul se pregăteşte să renunţe la COTA UNICĂ....

Autor: Claudia Medrega

12.02.2014, 13:23 4152

Guvernul vrea să renunţe la cota unică şi să introducă impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu cote de 8%, 12% şi 16%, potrivit informaţiilor incluse în strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016.

În strategie nu este menţionat un termen pentru trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor

Totodată, autorităţile intenţionează să reducă CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014.

Guvernul promite şi că va analiza posibilitatea de reducere a cotei standard de TVA pentru perioada  2014-2016 pe măsura îmbunatăţirii  colectării veniturilor bugetare.

 

Care sunt principalele măsuri fiscale incluse în Strategia fiscal-bugetară:

 

Impozitul pe profit

 

-     Elaborarea Strategiei pentru noul regim de impozitare în domeniul petrolului şi gazelor naturale în perioada 2015-2024.

-     Scutirea câştigurilor de capital pentru favorizarea societăţilor de tip holding;

-     Schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, pentru reducerea regulilor de administrare a impozitului;

-     Revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea

 

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

 

-     Introducerea contribuabililor care realizează venituri de până la 20% din consultanţă şi management;

-     Eliminarea din baza de impozitare a diferenţelor de curs valutar şi a reducerilor comerciale acordate.

 

Impozit pe venit

 

Introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit.

 

Contribuţii sociale obligatorii

 

Reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru.

 

Impozite şi taxe locale

 

-     Revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate, acestea variind în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de statutul juridic al proprietarului.

-     Indexarea impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, respectiv rata inflaţiei pentru perioada 2013-2015

 

TVA

 

Pentru perioada 2014-2017

1. Continuarea perfecţionării legislaţiei pentru a corespunde criteriilor de armonizare cu legislaţia comunitară, prin transpunerea în legislaţia naţională a directivelor adoptate la nivel european în domeniul TVA. La 1 ianuarie 2015 vor intra în vigoare prevederile art. 5 ale Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte locul de prestare a serviciilor. Aceste modificări vizează extinderea prevederilor regimului special aplicabil în prezent pentru persoanele impozabile nestabilite în Comunitate, care prestează servicii electronice persoanelor neimpozabile şi asupra serviciilor de telecomunicaţii, radiodifuziune şi televiziune, precum şi aplicarea aceluiaşi regim special pentru persoanele impozabile stabilite în Comunitate care prestează servicii de această natură în statele membre în care nu sunt stabilite în scopuri de TVA.

2. Îmbunătăţirea legislaţiei privind TVA în funcţie de fenomenele evazioniste, în vederea contracararii acestora.

3. Analizarea posibilităţii de reducere a cotei standard de TVA pentru perioada  2014-2016 pe măsura imbunatăţirii  colectării veniturilor bugetare

 

Accize

 

-     Respectarea calendarului de creştere graduală a accizelor pentru ţigarete Respectarea angajamentelor asumate de România cu instituţiile financiare internaţionale;

-     Transpunerea în legislaţia naţională a directivelor ce se adoptă de Comisia Europeană în domeniul accizelor, în termenele prevăzute de respectivele directive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO