ZF 24

H&M a ajuns să lucreze cu 30 de fabrici din România

H&M lucrează cu aproximativ 30 de fabrici din România, cele mai multe fiind specializate în producţia de haine. Există însă şi unele care se ocupă de broderii sau de realizarea şi imprimarea ţesăturilor.

Autor: Cristina Rosca

17.04.2015, 00:00 18439

O treime din producători sunt din Moldova, cea mai săracă regiune a ţării.

Aproape 10.000 de croi­to­rese lucrează pentru ca din foarfecele şi maşinile lor de cusut să iasă haine „made in Romania“ pen­tru gigantul suedez H&M, unul dintre cele mai importante grupuri de modă din lume, cu pes­te 3.500 de magazine cu afaceri anua­le de aproape 19 mld. euro. Retai­le­rul a în­ceput să producă în România acum cir­ca două decenii, iar astăzi a ajuns să aibă 10 furnizori direcţi care lucrează cu un to­tal de circa 30 de fa­brici, cu afaceri cu­mu­late de circa 770 mil. lei în 2013 – ul­ti­mul an pentru care există date pu­blice – şi cu un total de aproape 10.000 de salariaţi.

Toate unităţile de producţie lucrea­ză pentru H&M, însă puţine sunt cele care au retailerul suedez ca singur client, celelalte realizând haine şi pentru alte nu­me mari, precum Inditex (proprie­ta­rul Zara), C&A, Hugo Boss sau Max Mara. Suedezii lucrează local atât cu pro­du­cători de îmbrăcăminte, cât şi cu fir­me specializate în brodarea produ­se­lor sau în realizarea şi imprimarea ţesăturilor.

„Am venit acum mulţi ani în Ro­mâ­nia pentru experienţa pe care fabricile lo­cale o aveau în croitorie şi în artizanat, res­pectiv în produsele lucrate manual. A ajutat şi faptul că România este aproa­pe de casă (piaţa-mamă Suedia - n. red.) şi că salariile sunt competitive“, spu­ne Cata­rina Midby, consilier pe pro­ble­me de sustenabilitate în cadrul H&M. De­par­tamentul de sustenabili­ta­te al H&M se ocupă de relaţia cu furnizorii, astfel că o echipă face de două - trei ori pe an au­dit la fiecare fabrică în parte. Mai mult, po­trivit reprezentanţilor H&M, acest de­par­tament se ocupă prin negocieri cu auto­rităţile şi cu pro­prie­tarii fabricilor de ma­jo­rarea salariilor croitorilor şi cusă­to­rilor din ţările furni­zoare, fie ele din Asia, Europa de Est sau nordul Africii.

Ziarul Financiar vă recomandă şi:

 

 

Inovaţia care a transformat doi fraţi din Bucureşti în milionari. Compania lor a ajuns lider de piaţă

 

 

 Ce telefoane lansează Samsung după S6

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO