ZF 24

Haosul din lockdown: Austria se închide total înainte de Sărbători, iar austriecii dau năvală să cumpere cadouri, să bea o cafea în cafenea şi să mănânce la restaurante. „E ultima şansă înainte de Crăciun”

Haosul din lockdown: Austria se închide total înainte...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.11.2021, 13:16 20079

Austria a intrat într-o izolare la nivel naţional luni dimineaţă, 22 noiembrie 2021, pentru a combate creşterea infecţiilor cu coronavirus, un pas urmărit îndeaproape de alte guverne europene care se confruntă la rândul lor cu o criză severă la nivel sanitar, relatează The Hindu.

Măsurile sunt de aşteptat să dureze maxim 20 de zile, dar vor fi reevaluate după primele 10. Acestea impun oamenilor să rămână în izolare, în afara motivelor esenţiale, cum ar fi cumpărăturile sau necesităţile medicale. Restaurantele şi majoritatea magazinelor se vor închide, iar evenimetele mai mari vor fi anulate. Şcolile şi centrele de zi pot rămâne deschise, dar părinţii sunt încurajaţi să-şi ţină copiii acasă.

Austria speră să ridice măsurile pe 13 decembrie, dar poate prelungi lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate.

Noile măsuri de izolare au fost puse-n aplicare după ce mulţi austricei s-au bucurat în grabă de o ultimă zi petrecută la cafenelele şi la pieţele de Crăciun din toată ţara.

Pieţele de Crăciun din centrul Vienei au fost pline de oameni dornici să cumpere cadouri şi să se bucure de o ultimă rundă de băuturi calde şi mâncare.

„Este ultima şansă de a simţi spiritul sărbătorilor”, a declarat Alexandra Ljesevic la Târgul de Crăciun Freyung din Viena, potrivit sursei citate.

Alexandra împreună cu sora ei Anna au spus că se simt mai norocoase decât majoritatea, deoarece locurile lor de muncă nu vor fi afectate de izolare. Cu toate acestea, surorile nu sunt de părere că lucrurile se vor îndrepta curând.

„Nu ar fi o soluţie ca după 20 de zile persoanele vaccinate să poată ieşi din carantină atâta vreme cât spitalele sunt încă copleşite”, a declarat Anna Ljesevic.

Duminică, la Târgul de Crăciun de pe emblematica piaţă Rathausplatz din Viena, Rene Schlosser şi Silvia Weidenauer s-au bucurat împreună de o cană de vin fiert înainte de carantină. Ei au venit pentru o zi din regiunea Waldviertel din Austria pentru a vedea pieţele înainte ca totul să se închidă.

„Trebuie să acceptăm situaţia”, a spus Weidenauer despre lockdown. „Nu există altă opţiune. Tot ce putem face este să sperăm că această perioadă de carantină chiar va avea efect”.

Cancelarul Alexander Schallenberg a mai anunţat vineri că Austria va introduce, de asemenea, obligativitatea vaccinării începând cu 1 februarie. Detaliile despre modul în care hotărârea va fi pusă-n aplicare sunt încă neclare.

Într-un interviu acordat duminică în ziarul Kurier, Schallenberg a spus că măsura guvernului de a impune vaccinul este una cât se poate de „tristă”. Puţin sub 66% din cei 8,9 milioane de oameni din Austria sunt complet vaccinaţi, una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest.

Sâmbătă, Austria a raportat 15.297 de noi infecţii, după o săptămână în care cazurile zilnice au depăşit numărul de 10.000. Spitalele, în special cele din regiunile cele mai afectate din Salzburg şi Austria Superioară, sunt copleşite pe măsură ce numărul pacienţilor cu coronavirus creşte în unităţile de terapie intensivă.

Lockdown-ul este cea mai strictă măsură pe care au introdus-o oficialii austrieci pentru a combate un al patrulea val de infecţii şi decese. La începutul acestei luni, guvernul a încercat mai întâi să facă presiuni asupra persoanelor nevaccinate pentru a se imuniza, interzicându-le accesul în restaurante, hoteluri şi evenimente mari.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO