ZF 24

Harta hotelieră a României: O treime din hoteluri s-au „aglomerat“ în Braşov, Constanţa şi Bucureşti

Notă: datele includ doar hotelurile şi nu alte unităţi de cazare precum hosteluri, vile, pensiuni, cabane, moteluri, hoteluri-apartament sau bungalouri.

Sursă: INS, date valabile pentru anul 2014

Autor: Mădălina Panaete

17.07.2015, 12:58 3874

Cei mai mulţi hotelieri s-au înghesuit în zonele turistice ale ţării şi în marile centre urbane precum Cluj şi Timişoara.

Judeţul Constanţa, care adună cea mai mare parte a staţiunilor ro­mâ­neşti de la Marea Neagră, a atras cei mai mulţi investitori în hoteluri, astfel că în această regiune erau anul trecut 304 hoteluri, ceea ce re­prezintă 20% din totalul acestui tip de unităţi de ca­zare din Ro­mânia, arată o ana­liză a ZF pe baza datelor de la Institutul Na­ţional de Statistică (INS).

Constanţa este pe primul loc în topul celor importante judeţe în funcţie de nu­mă­rul de hoteluri, fiind urmat de judeţul Bra­şov şi de municipiul Bucureşti, care aveau anul trecut 112 astfel de unităţi de cazare fie­care.

Astfel, în cele două judeţe - Braşov şi Con­stanţa - şi în Bucureşti sunt 36% din nu­mă­rul total de 1.456 de hoteluri din Ro­mâ­nia.

„În ceea ce priveşte numărul mare de ho­teluri din Constanţa şi Braşov, o bună parte dintre acestea sunt o „moştenire“ de di­nain­te de Revoluţie. În aceste judeţe, infra­struc­tura dezvoltată înainte de ’89 a atras mai departe alte investiţii pentru că era nevoie de pro­duse hoteliere actua­li­zate. Pe de altă parte, în Bucureşti e normal să fie multe hoteluri pentru că este Capitala Ro­mâniei“, a declarat Sorin Io­nescu, fondator şi director al companiei de consultanţă în do­me­niul hotelier Fivestar Hos­pitality.

Practic, harta hotelieră res­pectă harta economică a Ro­mâniei, astfel că cele mai să­race judeţe din ţară au şi cele mai pu­ţine hote­luri.

Un exemplu este Vasluiul, unde anul tre­cut erau cin­ci ho­te­luri. Vas­luiul ge­ne­rează anual un PIB de 6,3 mld. lei, pe când Constanţa are aproape 27,6 mld. lei, Bucureştiul 162 mld. lei, iar Braşovul 22,8 mld. lei, arată datele de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP). „Dacă ne uităm la PIB-ul fiecărui judeţ găsim justificarea numărului mare de hoteluri concentrate doar în anumite zone.“

Bucureştiul, Constanţa şi Braşov, care sunt şi în topul celor mai puternice zone economice din România, au reuşit să atragă şi cele mai multe investiţii în hoteluri în ultimii ani, atât de la zero, cât şi în ceea ce priveşte renovarea unităţilor deja existente.

Ultimul hotel mare construit în Bucureşti este Mercure, clasificat la patru stele, deţinut de familia de stomatologi Dogariu. Hotelul inaugurat anul trecut are 114 camere şi a necesitat o investiţie de circa 9 milioane de euro. Tot în Bucureşti, firma Bucureşti Turism, proprietara hotelului Radisson şi a complexului Centre Ville din Capitală, transformă 165 de apartamente Centre Ville într-o unitate de cazare, care va opera sub brandul Park Inn.

Pe litoral, cea mai aşteptată redeschidere este cea a hotelului Rex, deţinut de familia Adamescu. După incendiul din 2011, hotelul a intrat în reparaţii capitale. Până în prezent nu există informaţii privind data de redeschidere. Tot la Marea Neagră, în sudul litoralului, sunt mai multe hoteluri care au primit o nouă „înfăţişare“ în ultima perioadă.

Cele mai noi hoteluri de pe litoral, deschise în acest sezon estival sunt Ammon şi Touquoise, care au fost construite înainte de Revoluţie, dar renovate recent. În aceeaşi staţiune, şi hotelurile Melodia de patru stele, deţinut de Luchi Georgescu, şi Inter de 5 stele, au fost renovate în ultimii ani. Inter este deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO