ZF 24

Hayek, Swatch Group: Nu am cuvinte, e un tsunami pentru industrie, pentru turism, pentru toată ţara

Hayek, Swatch Group: Nu am cuvinte, e un tsunami pentru...

Autor: Andrei Cîrchelan

15.01.2015, 13:59 17719

Acţiunile exportatorilor elveţieni au intrat în picaj după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat un plafon aplicat schimblui valutar, ceea ce a determinat francul elveţian să crească 30% faţă de euro, potrivit Bloomberg.

„Decizia Băncii Naţionale din Elveţia nu înseamnă că plafonul la schimb valutar nu mai era necesar. Ea este mai degrabă un semn că plafonul era prea greu de menţinut, adică banca nu era dispusă să deruleze o intervenţie enormă pentru a acumula rezerve valutare mai mari – mai ales în contextul în care Banca Centrală Europeană ar putea lansa un demers de relaxare cantitativă”, a declarat economistul Citi Michael Saunders, citat de Financial Times.

“Acţiunea de azi a Băncii Naţionale Elveţiene este un tsunami; pentru exportatori, pentru turism şi pentru toată ţara”, a declarat Nick Hayek, CEO-ul grupului Swatch, adăugând „nu am cuvinte”.

Acţiunile Holcim, cel mai mare producător de ciment din lume,  au scăzut cu cel puţin 21%, în timp ce acţiunile producătorilor de ceasuri Cie. Financiere Richemont şi Swatch au căzut cu peste 9%.

Un franc elveţian puternic este o problemă foarte gravă pentru exportatorii precum Swatch şi IMM-urile cu fabrici în Elveţia, unde lucrătorii câştigă unele dintre cele mai mari salarii din Europa. Ceasurile acoperă peste 10% din exporturile ţării, iar liderii sunt mărci precum Rolex, Omega şi Cartier.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO