Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat un profit net de 589 mil. lei în primul trimestru din 2025, în scădere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul declinului producţiei de energie , în timp ce veniturile au scăzut cu 26% la 1,9 mld. lei. Hidro are o capitalizare de 52,6 mld. lei.
“Grupul Hidroelectrica înregistrează în primul trimestru al anului 2025 rezultate operaţionale şi financiare peste estimările bugetare, dar în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2024. Contextul operaţional dificil, marcat de condiţii hidrologice nefavorabile, a condus la o scădere cu 38% a producţiei nete de energie electrică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent – până la 2.654 GWh, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani pentru trimestrul I”, potrivit raportului trimestrial publicat la bvb.ro.
Veniturile au fost cu 26% mai mici faţă de T1 2024, iar scăderea marjei operaţionale cu 42% şi a marjei nete cu 40% faţă de perioada similară a anului 2024 reflectă reconfigurarea structurii veniturilor, cu o pondere în creştere a segmentului de furnizare. “Chiar şi în acest context, Grupul Hidroelectrica obţine un profit brut cu 26% peste nivelul prognozat, demonstrând o gestiune eficientă a resurselor şi capacitatea de a face faţă unor cicluri naturale adverse”.
În primul trimestru al anului 2025, producţia netă de energie electrică a înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 38% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ajungând la 2.654 GWh, cea mai scăzută valoare pentru trimestrul I în ultimii 10 ani.
Acest impact semnificativ este cauzat în principal de condiţiile hidrologice deficitare, respectiv o perioadă de secetă hidrologică severă, cu un debit mediu al Dunării în trimestrul I 2025 de doar 4.257 mc/s,în scădere cu aproximativ 40% faţă de perioada similară a anului 2024.
“Aceasta influenţă a riscului hidrologic a fost deja anticipată de companie şi integrată in bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului 2025. Printr-o abordare prudentă şi o planificare financiară riguroasă, impactul condiţiilor naturale a fost atenuat parţial prin adaptarea strategiei comerciale, respectiv tranzacţionarea pe piaţa forward şi consolidarea segmentului de furnizare. Aceasta a permis companiei să realizeze un profit brut in crestere cu 26% fata de estimările bugetare”.
@ Câteva aspect din raport:
• Rezultatele obţinute în T1 2025 au depăşit estimările incluse în Bugetul aprobat pentru anul
2025, profitul brut situându-se peste nivelul prognozat cu 26%;
• Producţie de energie electrică neta în scădere cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut;
• Venituri în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2024;
• Marja operaţională de 34%, în scădere cu 42% faţă de perioada similară a anului trecut
• Marja netă de 32%, în scădere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2024;
• Profitul net în scădere cu 56%, de la 1.326 milioane lei la 589 milioane lei;
• Rezultatul pe acţiune în scădere cu 56%, la 1,31 lei / acţiune de la 2,95 lei / acţiune.
• Pe termen scurt, raportat la trimestrul I al anului 2024, diminuarea cantităţilor disponibile la vânzare in perioada trimestrului I 2025 a limitat capacitatea companiei de a valorifica pe deplin majorarea veniturilor pe piata angro (compania neputand beneficia intr-o proportie mai mare de creşterea preţului pe piaţa SPOT cu aproximativ 83% faţă de perioada similară din anul 2024)
• Veniturile din furnizare au crescut cu 5%, la 655 milioane RON in primele trei luni ale anului 2025, de la 622 milioane RON in aceeasi perioada a anului 2024. Această evoluţie reflectă atât o creştere a bazei de clienţi, cât şi eficienţa ajustării politicii comerciale în condiţii concurenţiale dificile. Creşterea veniturilor a fost generată de un volum mai mare de energie electrică furnizată consumatorilor finali, însă acest efect pozitiv a fost parţial contrabalansat de un nivel mai scăzut al preţurilor de vânzare.
• Numărul locurilor de consum („LC”) din portofoliu la data de 31 martie 2025 este de 630.927, în creştere cu 8%, respectiv 47.498 LC comparativ cu 31 martie 2024, când se înregistrau 583.429 LC. Această evoluţie este consecinţa intrării în portofoliul de furnizare a unui număr semnificativ de noi clienţi casnici, dar şi a creşterii într-un ritm chiar mai accentuat a segmentului noncasnic.
• În luna ianuarie a anului 2025, conform raportului lunar ANRE, Hidroelectrica a înregistrat o cotă de piaţă de 14,56%, clasandu-se pe pozitia a doua in randul furnizorilor in regim concurential, ca urmare a fuziunii companiilor PPC Energie şi PPC Energie Muntenia, parte a grupului PPC în România, începând cu data de 31 decembrie 2024.
• Pe parcursul primelor trei luni ale anului 2025, Hidroelectrica a continuat în mod activ demersurile strategice de diversificare a portofoliului de producţie din surse regenerabile, urmărind obiectivul de a rămâne o companie 100% verde.
• Activităţile derulate în această perioadă au inclus identificarea, analiza şi documentarea unor noi oportunităţi de investiţii, avansând în acest sens procesele de screening, due diligence şi structurare preliminară a unor potenţiale tranzacţii, atât prin achiziţia de participaţii în proiecte existente, cât şi prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie.
• Aceste iniţiative au fost desfăşurate în paralel cu implementarea proiectelor aflate în portofoliul operaţional, demonstrând o abordare echilibrată între creştere sustenabilă şi execuţie riguroasă a proiectelor deja demarate, cu o focalizare constantă pe respectarea calendarului de implementare.
• Această abordare integrată - explorarea oportunităţilor de creştere externă şi consolidarea celor interne – are potenţialul de a consolida avantajul competitiv al companiei, de a diversifica sursele de venit şi de a atenua expunerea structurală la riscurile sezoniere şi hidrologice specifice producţiei hidroenergetice.