ZF 24

Hidroelectrica: un fost secretar de stat este noul director de dezvoltare

Karoly Borbely: Sunt paşi importanţi de făcut pentru a creşte eficienţa companiei înainte de listare. Foto: Silviu Matei

Karoly Borbely: Sunt paşi importanţi de făcut pentru a creşte eficienţa companiei înainte de listare. Foto: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

22.01.2015, 00:03 1192

Karoly Borbely, 38 de ani, fostul secretar de stat din Departamentul pentru Energie, a fost cooptat în managementul producătorului de energie Hidroelectrica, unde va conduce direcţia de dezvoltare, fiind responsabil de investiţii, modernizări şi retehnologizări.

„A fost o discuţie cu Remus Borza” (administratorul judiciar al Hidroelectrica) şi un interviu în urma căruia a fost angajat în companie pe o perioadă de probă de trei luni, a declarat Borbely pentru ZF.

El a ocupat până în luna decembrie funcţia de secretar de stat în fostul Departament pentru Energie din Ministerul Economiei. El a demisionat odată cu remanierea guvernamentală în urma căreia UDMR a ieşit de la guvernare, iar Răzvan Nicolescu a fost înlocuit ca ministru al energiei de Andrei Gerea (PLR). Înainte să se alăture echipei lui Nicolescu, care a preluat mandatul în martie 2014, Borbely a fost director de dezvoltare al companiei clujene de servicii energetice EnergoBit.

WikiZF: Profilul companieiHidroelectrica

„Avem destule proiecte importante pe agendă, mai ales proiectele istorice, unde trebuie să hotărâm pe care le continuăm şi pe care nu, pentru că în momentul în care s-au demarat investiţiile nu exista doar obiectivul eficienţei energetice. Avem proiecte la care s-au cheltuit până acum 100 milioane de euro şi ar mai trebui încă 100 milioane de euro ca să le finalizăm, unde un megawatt instalat a ajuns să coste 25 milioane de euro, în condi­ţiile în care un megawatt nou costă 2-2,5 milioane de euro“, a arătat Borbely.

Compania şi-a propus pentru 2015 un buget de investiţii de circa 451 milioane de lei, mai mult de jumă­tate din bani urmând să meargă către retehno­logi­zarea unor centrale considerate mai importante de companie - Răstoliţa, Racoviţă şi Bretea. Hidroelectrica estimează că a încheiat 2014 cu afaceri de 3,45 miliarde de lei, în creştere cu 10%, şi un profit net record de 967 milioane de lei, în creştere cu 34%. Următoarea provocare pentru companie va fi pregătirea pentru listarea pe bursă, care ar putea avea loc la sfârşitul anului acesta sau în 2016, după ce îşi rezolvă litigiile şi iese din insolvenţă.

„Sunt paşi importanţi de făcut pentru a creşte eficienţa companiei înainte de listare. Este dificil de spus când va ieşi din insolvenţă, depinde de instanţă, dar noi vrem să fim pregătiţi pentru ca a doua zi să ne apucăm să pregătim listarea. Cred că această companie are toate atuurile pentru ca, după ieşirea din insolvenţă şi măsurile de creştere a eficienţei, să devină una dintre cele mai valoroase din sistemul energetic românesc. De fapt este deja, dar potenţialul încă este foarte mare. O companie devine şi mai valoroasă după momentul adevărului când ajunge pe bursă“, a spus Borbely.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO