ZF 24

Holzindustrie a început să construiască fabrica de 150 mil. euro din comuna Reci, judeţul Covasna

Holzindustrie a început să construiască fabrica de 150...

Autor: Laurentiu Cotu

19.03.2014, 00:00 8529
Compania Holzindustrie Schweighofer, controlată de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, a demarat în acest an lucrările de amenajare a terenului pentru noua fabrică de cherestea din localitatea Reci, judeţul Covasna, investiţie estimată la aproximativ 150 mil. euro şi finanţată din fonduri proprii şi credite bancare. Compania estimează demararea operaţiunilor în noua fabrică la începutul anului 2015. „Suprafaţa construită, de aproximativ 50 de hectare, va oferi spaţiu suficient pentru funcţionarea corespunzătoare a tehnologiei de producere a cherestelei. Echipamentul de debitare cuprinde o linie modernă de profilare cu o capacitate anuală de 800.000 de metri cubi de buştean“, au declarat pentru ZF Transilvania reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer. Austriecii au angajat deja zece oameni pentru fabrică. La finalul investiţiei, unitatea Holzindustrie din Reci va avea 650 de angajaţi. „Estimăm o cifră de afaceri anuală de 200 de milioane de euro pentru fabrica din Reci. Am considerat România ca fiind o zonă potrivită pentru dezvoltarea unei noi fabrici“, au spus oficialii Holzindustrie Schweighofer.  Comuna Reci, situată în partea de nord-est a judeţului Covasna, are 2.300 de locuitori. 
 
Austriecii şi-au bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 550 mil. euro, mai mult cu 8% faţă de anul trecut. Însă, odată finalizată fabrica de cherestea de la Reci, afacerile austriecilor pe piaţa locală ar putea urca anul viitor la 750 mil. euro, conform calculelor ZF. Anul trecut Holzindustrie Schweighofer a tăiat 2,9 milioane de metri cubi de buştean, a produs aproximativ 254.000 de tone de peleţi, 66.000 de metri cubi de panouri încleiate, 95.000 de metri cubi de panel, iar producţia de cherestea laminată a fost de 153.000 de metri cubi. În prezent, Holzindustrie Schweighofer are 2.500 de angajaţi în fabricile locale.  Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti sunt cele patru fabrici din România ale omului de afaceri austriac Gerald Schweighofer, descendent al unei familii legate de mai bine de trei secole de prelucrarea lemnului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO