ZF 24

Hosul nu s-a terminat: Trupele ruseşti au ajuns în Kazahstan. Protestele anti-guvern continuă

Hosul nu s-a terminat: Trupele ruseşti au ajuns în...

Autor: Dorin Oancea

07.01.2022, 07:40 42

Forţele ruse au sosit în Kazahstan la cererea preşedintelui ţării, în contextul unei represiuni violente a protestelor antiguvernamentale. Oficialii au raportat decese în rândul poliţiştilor şi a protestatarilor după zile de tulburări provocate de o creştere a preţului la combustibil, scrie BBC. 

Un jurnalist BBC din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan, a distribuit o înregistrare video cu focuri de armă puternice în noaptea de joi spre vineri.

ONU, SUA, Marea Britanie şi Franţa au făcut apel la toate părţile să se abţină de la violenţă.

Într-o actualizare de vineri dimineaţă, ministerul de interne kazah a declarat că 26 de protestatari - pe care i-a descris ca fiind "criminali înarmaţi" - au fost ucişi şi alţi peste 3.000 au fost reţinuţi de autorităţi. Aproximativ 18 membri ai forţelor de securitate au murit, iar alţi 748 au fost răniţi în urma violenţelor, a precizat ministerul.

Se aşteaptă ca preşedintele Kassym-Jomart Tokayev să se adreseze naţiunii vineri, potrivit televiziunii de stat.

Preşedintele a acuzat "teroriştii" antrenaţi în străinătate pentru aceste tulburări, fără a oferi dovezi. Miercuri, el a făcut apel la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pentru sprijin. Blocul include Rusia, Kazahstan, Belarus, Tadjikistan şi Armenia.

Forţa străine trimise în Kazahstan ar număra aproximativ 2.500 de soldaţi. CSTO afirmă că trupele sunt o forţă de menţinere a păcii şi că vor proteja instalaţiile militare şi de stat. Acestea vor rămâne în ţară timp de câteva zile sau săptămâni, relatează agenţia rusă de ştiri RIA.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează îndeaproape desfăşurarea trupelor ruseşti. "Statele Unite şi, sincer, întreaga lume vor urmări orice încălcare a drepturilor omului", a declarat un purtător de cuvânt.

"Vom urmări, de asemenea, orice acţiune care ar putea pune bazele pentru confiscarea instituţiilor kazahe".

Tulburările au început duminică, când costul gazului petrolier lichefiat (GPL) - pe care mulţi oameni din Kazahstan îl folosesc pentru a-şi alimenta maşinile - s-a dublat, atrăgând protestatarii în stradă.

Guvernul a declarat că va plafona preţurile la carburanţi timp de şase luni. Însă anunţul nu a reuşit să pună capăt protestelor, care au cuprins şi alte nemulţumiri politice.

Kazahstanul este adesea descris ca fiind autoritar, iar majoritatea alegerilor sunt câştigate de partidul de guvernământ cu aproape 100% din voturi. O opoziţie politică eficientă nu există.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO