ZF 24

„Iertarea“ datoriilor PFA şi PFI, o miză de 1 mld. euro

Autor: Adelina Mihai, Claudia Medrega

13.05.2015, 00:08 3646

Aproape 600.000 de persoane fizice autorizate (PFA) şi aproape 60.000 de persoane fizice independente (PFI) care au avut venituri brute totale în 2013 de 12,8 miliarde de lei ar putea scăpa de ameninţarea ca veniturile lor să fie retratate ca salarii de către Fisc dacă se va aplica amnistia fiscală anunţată de premierul Victor Ponta luni-seară.

Multe companii au preferat să plătească angajaţii prin aceste instrumente pentru a reduce semnificativ cheltuiala totală, adică în loc de 1.750 de lei cheltuială totală pentru un salariu net de 1.000 de lei prin PFA sau PFI cheltuiala totală pentru angajator era de doar 1.200-1.300 lei.

Retratarea ca salarii a veniturilor pe PFA/PFI ar în­semna o sarcină suplimentară pentru aceste companii de circa 30-40% din sumele brute, adică la 12,8 mld. lei venituri brute încă 4-5 mld. lei de plată, deci circa 1 mld. euro.

În „oala“ comună a amnistiei ar intra şi cei plătiţi prin drepturi de autor şi pentru care Fiscul a decis retratarea veniturilor ca salarii, conform declaraţiilor premie­rului, însă veniturile încasate pe drepturi de autor s-au ridicat în 2013 la doar 14 milioane de lei, conform datelor transmise de Ministerul Finanţelor la solicitarea Ziarului Financiar. 

Fiscul a început de un an controale agresive şi a cerut retratarea multor venituri din PFA/PFI ca salarii. Legislativ, graniţa dintre a fi considerat salariat sau PFA/PFI este destul de fină, fiind conflicte în legislaţie.

Există situaţii însă precum farmaciştii salariaţi unde, deşi nu sunt proprietari pe farmacii ci sunt angajaţi ai unor lanţuri, cu orar fix de lucru, au fost plătiţi pe PFA/PFI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO