Ies din nou banii din bănci: străinii au scos 270 mil. euro din depozite locale în iunie

15 aug 2014 Autor: Ciprian Botea

Depozitele străinilor, aflate la minimul ultimilor cinci ani, şi-au reluat scăderea în iunie, după ce în perioada ianuarie-mai soldul acestora consemnase un plus de 90 mil. euro.

Băncile locale aveau depozite pe termen mediu şi lung de la nerezidenţi, cea mai mare parte forme de sprijin din partea băncilor-mamă, în valoare de 6,27 miliarde de euro la finalul lunii iunie, cu echivalentul a 270 milioane de euro sub nivelul din luna anterioară, potrivit datelor agregate de BNR.

Cifrele lunii iunie readuc în atenţie fenomenul de dezintermediere financiară, care se reflectase în intervalul decembrie 2011-decembrie 2013 într-o scădere cu 2 miliarde de euro a stocului depozitelor nerezidenţilor. Iunie a mar­cat însă unul dintre cele mai accelerate ritmuri lunare de scădere. O scădere atât de abrup­tă nu mai fusese înregistrată din iunie 2013.

Declinul depozitelor atrase de la nerezidenţi vine pe fondul unui proces mai amplu de dezintermediere financiară, al cărui rezultat a fost reducerea cu 30% a finanţărilor din partea băncilor-mamă. Subsidiarele băncilor străine au rămas cu linii de finanţare de la acţionari de circa 13 mld. euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2014

 
Cuvinte cheie:
depozite
, straini
, banci
, bani
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide