ZF 24

Ilan Laufer, secretar de stat, ministerul pentru Mediul de Afaceri: Cred că exportul are un sens vulgar pentru mulţi români pentru că, perioada cea mai grea pentru ei, în comunism, a fost cea cu export maxim

Ilan Laufer, secretar de stat, ministerul pentru Mediul...

Autor: Roxana Rosu

26.04.2017, 12:22 1363

Cred că exportul are un sens vulgar pentru mulţi români pentru că, perioada cea mai grea pentru ei, în comunism, a fost cea cu export maxim, când toate produsele plecau în alte ţări, dar acum exportul înseamnă altceva, înseamnă export de servicii, de know-how, a spus  Ilan Laufer, secretar de stat, ministrul pentru Mediul de Afaceri, prezent în cadrul evenimentului “Cum pot antreprenorii români să iasă cu business-ul peste graniţă”, organizat de Ziarul Financiar şi Intesa Sanpaolo Bank.

Cred că exportul are un sens vulgar pentru mulţi români pentru că, perioada cea mai grea pentru ei, în comunism, a fost cea cu export maxim. Când totul pleca la export. Dar exportul înseamnă altceva, înseamnă export de servicii, de know-how, cum este pe IT. Timişoara, Iaşi, Cluj, Bucureşti s-au dezvoltat masiv. Cei din Timişoara relochează studenţi din Iaşi pentru că au şomaj negativ. Cred că antreprenorii români au o capacitate de adaptare fantastică, pe o piaţă mult mai complicată decât în vest şi găsesc soluţii inovatoare. Cred căfirmele locale şi multinaţionalele au crescut împreună, 90% din angajaţii din multinaţionale sunt români până la urmă  şi mulţi dezvoltă apoi firme proprii. Statul trebuie să întărească zona de mici antreprenori şi IMM, care are încă o contribuţie mică în PIB.”

Avem potenţial uriaş pe export intelectual, pe IT, dar şi pe agricultură, piese industriale.

România trebuie să facă un singur lucru: infrastructură . Succesul creşterii economice în vestul ţării se datorează şi infrastructurii dezvoltate acolo. 

Alte declaraţii:

În România s-au intâmplat în ultimele luni câteva lucruri importante pentru mediul de afaceri:

- legea prevenţiei - pentru 320 de contravenţii statul nu va mai sancţiona automat firma, ci va da un plan de conformare şi 90 de zile să intre în legalitate;  a crescut plafonul la 500.000 lei pentru microintreprinderi; impozitul pe dividende devine zero;  au fost eliminate 120 de taxe nefiscale

- vrem să avem maxim 50 de taxe fiscale şi nefiscale în România pînă în ianuarie 2018 şi până în decembrie 2018 toate să fie plătite online. Ce nu se poate plăti online, nu se mai plăteşte deloc.

Programul pentru internaţionalizarea IMM din acest an permite firmelor să meargă la expoziţii pe cont propriu. Firmele pot accesa 50.000 lei pe an pentru diferite lucruri: logo, prezetare, cursuri, stand la orice evenimente internaţional la care doresc să meargă. 150-200 sper să finanţăm în acest an, iar la anul să dublăm sau să triplăm bugetul pentru acest program.

Din 83 de detaşaţi comerciali aveam 40 la post. Trebuie să cerem mai multe de la această reţea. De ex vreau ca ataşaţii să transmită lunar lista de licitaţii organizate în ţara respectivă, să se ducă la târguri şi să evalueze cererea şi oferta de acolo, să putem exporta în funcţie de necesităţile locale.

Programele vor fi funcţionale în iulie. Sunt curios câte companii vor veni, care este modul lor de abordare. Companiile trebuie să treacă de reticenţă şi să ne ceară ajutor, avem contacte, avem relaţii, informaţii şi le oferim.

La contractele externe, cred că partea de documentaţie este esenţială: preţ, relaţii, unde vrei să te duci, ce contacte ai pe piaţa respectivă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO