ZF 24

Imaginea retragerii finanţărilor de la băncile-mamă: depozitele locale aproape egalează creditele

Imaginea retragerii finanţărilor de la băncile-mamă:...

Autor: Razvan Voican

20.01.2014, 21:49 1679

Raportul credite/depozite din sistemul bancar s-a apropiat în noiembrie anul trecut la numai un pas de nivelul de echlilibru, coborând la 105% faţă de 137% în noiembrie 2008 când finan­ţă­rile externe încă încingeau creditarea.

Ajustarea dramatică a raportului este reflectarea directă a procesului de dezintermediere în care se află marile grupuri bancare europene prezente pe piaţa locală. Procesul este urmărit cu atenţie de BNR, care se declară totuşi mulţumită de faptul că acesta decurge „în mod ordonat”, fără retrageri masive şi bruşte ale fondurilor. Ba chiar acum BNR încurajează băncile locale să-şi achite din datoriile către băncile-mamă prin eliberarea a circa 500 mil. euro din rezervele minime obligatorii.

Expunerea celor nouă bănci care în 2009 semnau acordul pentru menţinerea finanţărilor Vienna Iniative 1.0 (Erste, Raiffeisen, Eurobank, NBG, UniCredit, SocGen, Alpha Bank, Volks­bank şi Piraeus) înregistra în noiembrie o scădere de aproape 18% faţă de nivelul de referinţă din martie 2009.

Comparativ cu noiembrie 2008 soldul creditelor este mai mare cu aproape 13%, în timp ce depozitele sunt mai mari cu 47%.

În ultimul an creditele au scăzut cu circa 6% în termeni reali, în timp ce depozitele locale au urcat cu 5%. În Cehia, de exemplu, raportul dintre credite şi depozite este subunitar.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO