ZF 24

Impactul net al noilor facilităţi privind impozitarea microîntreprinderilor este zero în urma majorării salariului minim pe economie

Impactul net al noilor facilităţi privind impozitarea...

Autor: Roxana Rosu

09.01.2017, 11:01 872

Modificarea sistemului de impozitare a microîntreprinderilor, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată vineri, va genera pe parcursul anului curent o reducere de circa 955 milioane lei a impozitelor plătite de firmele cu venituri sub 500.000 euro, dar întreaga economisire fiscală a acestor firme va fi orientată practic către acoperirea cheltuielilor suplimentare cu salariile, în urma majorării salariului minim brut pe economie, potrivit unui studiu de impact realizat de analistul Iancu Guda, preşedinte AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România ).

Astfel, în urma creşterii salariului minim brut cu 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei, incepand cu luna februarie, cheltuielile microîntreprinderilor se vor majora cu 936 milioane lei.

“Mediul de afaceri local a inregistrat un accentuat fenomen de polarizare de la momentul impactului crizei financiare pana in prezent, deoarece companiile mari s-au imbogatit iar firmele mici au saracit si mai mult. De aceea, ordonanta de urgenta recent publicata de guvern, care aduce modificari asupra plafonului de incadrare a microintreprinderilor si a impozitului pe venit in functie de numarul de angajati, are un efect benefic asupra firmelor mici, afectand pozitiv aproape 9 din 10 companii active din Romania care consolideaza aproximativ 1,2 mil de salariati. In urma studiului de impact, vorbim de impozite diminuate cu aproximativ 955 mil RON pe parcursul anului 2017 (scenariul de baza cel mai probabil), din care 60% se vor observa in sectoare precum comertul cu amanuntul si ridicata, constructii, agricultura, trasporturi si alte activitati si servicii prestate companiilor”, spune autorul studiului, Iancu Guda, care este şi Services Director la Coface.

El adaugă că, în ciuda acestui fapt, efectul fiscal pozitiv asupra companiilor va fi compensat in intregime de cresterea cheltuielilor cu salariile, in scenariul foarte probabil in care microintreprinderile inregistreaza o pondere de 25% a cheltuielilor salariale aferente angajatilor care sunt platiti la nivelul salariului minim.

Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori in ultimii opt ani, si a crescut mult mai rapid decat nivelul productivitatii medii, ponderea acestuia in salariul mediu brut inregistrat la nivelul economiei crescand de la 27% in anul 2008, pana la 43% in anul 2016. In acest context, cele mai afectate companii au fost firmele mici, cu venituri sub 500.000 EUR, care au inregistrat o crestere a ponderii cheltuielilor cu salarii in total venituri de la 11,9% in anul 2008, pana la 17% in anul 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO