ZF 24

Imperiul cocainei. Cea mai nouă carte al celui de-al doilea foarte cunoscut scriitor al lumii, condamnat la moarte de mafie

Imperiul cocainei. Cea mai nouă carte al celui de-al...

Autor: Stelian Turlea

03.04.2015, 19:20 1772

Roberto Saviano (născut în 1972, la Napoli) este al doilea foarte cunoscut scriitor al lumii (după Salman Rushdie) condamnat la moarte şi care trăieşe de ani buni cu pază. În 2006 a publicat romanul „Gomorra” (tradus şi în româneşte de aceeaşi editură Univers) cu dezvăluiri incredibile despre Camorra, mafia calabreză, după care a primit ameninţări numeroase cu moartea. Roberto Saviano a fost supus unui protocol de protecţie şi din 13 octombrie 2006 trăieşte sub escortă. „Gomorra” i-a adus lui Saviano faimă mondială, dar şi numeroase distincţii italiene şi internaţionale. Dar n-a renunţat la investigaţiile sale şi în 2013 a publicat o carte încă şi mai devastatoare, cea de faţă, care face pentru întreaga planetă ce a făcut prima pentru o regiune din Italia. Este vorba de imperiul cocainei, praful alb, cu o puritate 000, cea mai puternică dintre afacerile multinaţionale de astăzi.*)

De câteva decenii, există grupuri de oameni care au obţinut averi imense de pe urma cocainei. Consumatori se află peste tot în lume, indiferent de regimurile politice, indiferent de mediul social.Traficanţii şi dealerii de droguri n-au măsură şi sunt fără milă, indiferent că vând otrava copiilor sau adulţilor. Drogul nu are graniţe şi trece nevăzut peste orice frontieră. Vieţile distruse se numără cu milioanele în toată lumea. „Sunt multe locuri din lume fără spitale, internet, apă curentă. Dar nu şi fără cocaină.“ Africa e albă, Rusia e albă, Terra întreagă albeşte văzând cu ochii. Cine o cumpără, cine o vinde, cine ucide în numele cocainei, cine se luptă cu traficanţii? Saviano are mai multe răspunsuri decât oricine altcineva. Şi le dă într‑o carte superb scrisă, într‑un stil viu, dinamic, halucinant şi precis ca poezia pe alocuri, mereu pasionant. Te informează, te înfioară, te ţine cu sufletul la gură pagină de pagină.

Saviano ne atrage brutal atenţia că, dacă suntem incapabili să înţelegem şi să simţim proximitatea cocainei şi a maşinăriei pe care-o pune în mişcare, suntem fie orbi de-a binelea, fie mincinoşi, fie chiar consumatori.

O lume care trăieşte după reguli ale violenţei extrem de precise.O lume în care nu există iertare şi cel mai mic pas greşit, al oricui, e urmat de moarte. Amănuntele cu care Saviano ne convinge de amploarea fenomenului sunt copleşitoare. Ca un biet jurnalist care m-am ocupat ani la rând de fenomenul drogurilor şi am şi publicat cu 25 de ani în urmă o carte despre droguri, admit şi recunsoc că tot ce ştiam şi tot ce am împărtăşit eu cititorilor e cu mult depăşit. Începând cu primul element: patria drogurilor, de unde începe traficul la scară mondială astăzi, nu mai este Columbia, ci Mexicul; iar amploarea şi violenţa sunt de neimaginat.

Cartea se citeşte pe nerăsuflate, ca un roman şi documentar în acelaşi timp. Lista traficanţilor şi a legăturilor lor cu lumea întreagă, inclusiv cu mafiile italiene e uluitoare. Saviano descrie în amănunt modalităţile de a trece cocaina peste frontiere, în cele mai nebănuite feluri, metodele de intimidare şi torturare a duşmanului – reprezentant al legii, membru al unui cartel rival, traficant care a trădat – , procesele răsunătoare şi amploarea imperiilor financiare. Ar trebui citat aproape în întregime sau povestit în amănunt, dar cititorul se poate convinge de unul singur. Se poate implica.

O carte care trebuie citită şi recitită, pentru că poate fi un profund avertisment.

*) Roberto Saviano – ZeroZeroZero. Sub imperiul prafului alb. Editura Univers. Traducere din italiană şi note de Patricia Rădulescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO