În contextul inflaţiei record din ultimii ani, shrinkflation, fenomenul prin care producătorii din industria bunurilor de larg consum au redus ambalajele bunurilor, fără a tăia însă, de cele mai multe ori, şi preţurile în consecinţă, a ajuns să fie un fenomen tot mai mediatizat. Călin Costinaş, deputy CEO la Profi, unul dintre cei mai mari retaileri locali, spune însă nu că nu un fenomen generalizat în piaţa de FMCG.
„Eu cred că este mediatizat foarte mult, dar nu există aşa de mult în piaţă. Există câteva categorii unde am remarcat asta, cum ar fi în zona de dulciuri. Au existat câteva repoziţionări la ambalaj, dar ele au venit şi cu repoziţionări în preţ. Shrinkflation este vizibil în puţine categorii, nu este un fenomen în masă: discutăm de dulciuri, brânzeturi. Ele sunt mai degrabă excepţii, nu un trend.“
Executivul adaugă că aceste schimbări de dimensiuni la ambalaje vin şi ca urmare a unor noi configuraţii ale familiilor. Faptul că familiile devin din ce în ce mai mici, monoparentale, duce la ambalaje pe măsură. Plus că nu mai există risipă, iar lucrul acesta conduce la achiziţia de cantităţi mai mici per unităţi de vânzare.
„Eu cred că trebuie să separăm ceea ce se numeşte speculă de o evoluţie normală a pieţei. Este o schimbare de trend. Atunci când discutăm de dulciuri, reducerea cantităţilor poate va fi chiar benefică. Dacă ne uităm pe consum, la vânzarea de ouă în perioada Paştelui, de exemplu, cred că ne arată o tendinţă de mai puţină risipă.“