ZF 24

În ciuda sancţiunilor, economia Rusiei continuă să stea în picioare: FMI reduce previziunile de creştere economică pentru aproape toate ţările, dar le îmbunătăţeşte pe ale Moscovei

În ciuda sancţiunilor, economia Rusiei continuă să...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.07.2022, 12:53 710

Economia Rusiei se menţine mai bine decât se aştepta, chiar şi pe fondul sancţiunilor ample din cauza invaziei Ucrainei, potrivit raportului World Economic Outlook al Fondului Monetar Internaţional, publicat marţi, scrie Insider.

FMI a redus previziunile de creştere pentru aproape toate ţările, dar a îmbunătăţit previziunile economice ale Rusiei – economia ţării în continuare contractându-se, dar cu 6% – o îmbunătăţire faţă de prognoza FMI din aprilie de o contracţie de 8,5%.

Asta pentru că exporturile Rusiei de ţiţei şi non-energie au „rezistat mai bine decât se aştepta”, a scris FMI în raportul său. „În plus, cererea internă dă dovadă, de asemenea, de o oarecare rezistenţă datorită limitării efectului sancţiunilor asupra sectorului financiar intern şi a unei slăbiri mai mici decât se anticipa a pieţei muncii”, a adăugat FMI.

În general, FMI a avertizat cu privire la o perspectivă economică sumbră, proiectând o creştere globală care ar putea atinge 3,2% în acest an – în scădere de la 6,1% în 2021 din cauza inflaţiei mai mari decât se aştepta, a încetinirii economiei Chinei şi a consecinţelor războiului din Ucraina.

Creşterea Europei este îngreunată de posibilitatea unei opriri a furnizării de gaze naturale a Rusiei, deoarece ţările din regiune depind în mare măsură de importul de combustibil. Creşterea PIB-ului din zona euro este de aşteptat să încetinească la 2,6% în acest an, în scădere de la 5,4% în 2021.

Economia SUA încetineşte, de asemenea, brusc, creşterea estimată ajungând la 2,3% în acest an, în scădere de la 5,7% în 2021.

„Lumea s-ar putea să se afle în curând la marginea unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima”, a spus Gourinchas.

De obicei, FMI publică prognozele World Economic Outlook de două ori pe an. Acestea se bazează pe date şi proiecţii din 196 de economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO