ZF 24

În doar 15 judeţe s-au construit mai mult de 1.000 de locuinţe anul trecut

În doar 15 judeţe s-au construit mai mult de 1.000 de...

Autor: Radu Racu

30.05.2013, 18:18 233

Numărul locuinţelor noi finalizate anul trecut în România a continuat să scadă, confirmând trendul din ultimii ani, însă declinul este cel mai redus de la începerea crizei, reiese din anuarul locuinţelor publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Constructorii au dat anul trecut în folosinţă 44.016 locuinţe noi, cu 3,1% mai puţin faţă de anul precedent. Ritmul de scădere al pieţei a fost încetinit pe fondul creşterii numărului de locuinţe finalizate în unele judeţe, cum este Gorjul, cu un avans de 125%, dar şi a proiectelor cu bani publici, care au revenit pe plus.

„Începând de anul trecut s-a văzut mai multă mişcare pe piaţa imobiliară din regiune. Gorjul a înregistrat o creştere datorită locuinţe­lor sociale construite din bani publici, începute acum mai mulţi ani, dar care au fost finalizate în 2012. Primăriile din Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti au construit cele mai multe locuinţe sociale“, afirmă Daniel Raos, director interimar al Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Gorj.

În ciuda creşterii de 125%, Gorjul rămâne un judeţ de jumătatea clasamentului în ceea ce priveşte numărul de locuinţe finalizate, cu doar 696 de unităţi rezidenţiale finalizate în 2012.

Pe de altă parte, Covasna, Mehedinţi, Tulcea, Caraş-Severin şi Teleorman pot fi considerate zone „moarte“ în ceea ce priveşte construcţia de blocuri şi case, în condiţiile în care în fiecare dintre aceste judeţe anul trecut nu au fost livrate mai mult de 300 de locuinţe.

Fondurile publice care au săltat anul trecut stocul de locuinţe finalizate în Gorj şi-au făcut simţită prezenţa şi în Constanţa. Astfel, în judeţul „păstorit“ de Nicuşor Constantinescu, preşedintele consiliului judeţean, şi Radu Mazăre, pri­marul Constanţei, în 2012, an electoral, au fost finalizate 1.081 de locuinţe din bani publici, de 10 ori mai multe decât în anul precedent. Primăria Constanţa a demarat anul trecut un program de construcţii de locuinţe sociale denumit Campusul Social Henri Coandă, cu aproape de 800 de locuinţe prevăzute, pentru care a alocat un buget de aproape 8 mil. euro. Per total, în Constanţa au fost finalizate anul trecut 3.349 de locuinţe, peste nivelul din Cluj şi Suceava, unde livrările de case au scăzut.

De altfel, numărul locuinţelor finalizate din fonduri publice a crescut în 2013 şi la nivel naţional cu peste 50%, până la 3.580 de unităţi, dar ponderea în totalul pieţei a rămas relativ scăzută, de doar 8,1%, arată datele INS.

Cele mai multe locuinţe noi au fost construite şi anul trecut în judeţul Ilfov, practic în localităţile limitrofe Capitalei, unde au fost livrate 4.153 de unităţi locative, în creştere cu 8,5% faţă de anul precedent. Pe de altă parte, numărul locuinţelor date în folosinţă în Bucureşti a scăzut anul trecut cu 16,5%, până la 1.637 de unităţi, astfel că nu se poate vorbi de o revenire a sectorului, ţinând cont că ce s-a câştigat la periferie s-a pierdut în interiorul oraşului.

La nivel naţional poate fi remarcată totuşi o oarecare revigorare a construcţiei de blocuri, ţinând cont că în imobile cu cel puţin trei etaje deasupra parterului au fost finalizate anul trecut 9.595 de apartamente, în creştere cu 11,5% faţă de anul precedent. Această creştere poate fi explicată însă mai degrabă prin investiţiile publice realizate preponderent în blocuri decât printr-o revenire a apetitului pentru investiţii din partea dezvoltatorilor imobiliari.
 

Cum arată casele românilor

O caracteristică a locuinţelor din România pe care s-a bazat într-o oarecare măsură şi boom-ul imobiliar din perioada 2005-2008 este dimensiunea redusă, în medie de sub 40 de metri pătraţi per unitate.

Plecând de la acest indicator, dezvoltatorii au mizat pe dorinţa românilor de a se muta în case noi şi spaţioase, forţând astfel suprafeţele apartamentelor cu două camere spre 70 de metri pătraţi, respectiv spre 100 de metri pătraţi în cazul apartamentelor cu trei camere. O parte din aceste apartamente care pot fi acum considerate prea mari, ţinând cont de sumele pe care sunt dispuşi să le plătească clienţii pentru o locuinţă la bloc, sunt şi acum nevândute, iar o serie de dezvoltatori au ajuns în insolvenţă.

Chiar şi aşa, suprafaţa medie a locuinţelor construite în 2012 a fost de 75,8 metri pătraţi, în uşoară scădere, în contextul în care peste 73% din unităţile locative date în folosinţă anul trecut au cel puţin trei camere.

Citiţi materialul complet în revista BUSINESS CONSTRUCT sau pe www.zfcorporate/business-construct

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO