ZF 24

În pofida avertismentelor BCE, Ungaria va forţa băncile să-i ajute pe cei cu credite în valută şi vrea ca acest tip de datorii să dispară de pe piaţă în 3-4 ani

Ministrul ungar al economei Mihály Varga: „Băncile nici măcar nu au conformat contractele existente cu verdictele recente ale Curţii Supreme, deşi nu aveau în cale obstacole legale.”; „Cum propunerea băncilor nu oferă soluţii de durată, guvernul va prezenta parlamentului la începutul lunii noiembrie propria propunere.”; Dar Budapesta va acţiona cu grijă, astfel încât să evite ca sistemul bancar „să se prăbuşească la sfârşitul poveştii”.

Ministrul ungar al economei Mihály Varga: „Băncile nici măcar nu au conformat contractele existente cu verdictele recente ale Curţii Supreme, deşi nu aveau în cale obstacole legale.”; „Cum propunerea băncilor nu oferă soluţii de durată, guvernul va prezenta parlamentului la începutul lunii noiembrie propria propunere.”; Dar Budapesta va acţiona cu grijă, astfel încât să evite ca sistemul bancar „să se prăbuşească la sfârşitul poveştii”.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.10.2013, 19:44 1434

Guvernul va elabora o legislaţie nouă pentru a-i proteja pe cei cu credite ipotecare în valută, a afirmat ministrul economiei Mihály Varga, după ce Aso­ciaţia Băncilor din Ungaria a prezentat propria propunere. Aceasta prevede soluţii diferite pentru cei care au şi cei care nu au probleme cu plata datoriilor. Planul guver­nului va afecta credite ipotecare de aproxi­mativ 6 miliarde de euro. Din această sumă, o cincime reprezintă credite neper-formante.

Ungurii au ales creditele în valută, în special denominate în franci elveţieni, înainte de 2008, când dobânzile erau reduse. Însă ratele în forinţi s-au mărit odată cu deprecierea forintului în contextul crizelor economice şi financiare prin care a trecut ţara, scrie agenţia Thomson Reuters.

Aproape două treimi din ipotecile din Ungaria sunt denominate în franci elveţieni.

Ministrul critică planul băncilor, în majoritate subsidiare ale unor grupuri bancare străine, susţinând că acesta ar fi trebuit să reprezinte rezultatul discuţiilor instituţiilor de credit cu clienţii.

Guvernul a cerut băncilor să modifice contractele cu deţinătorii de credite ipotecare în valută până la 1 noiembrie astfel încât acest tip de datorii să dispară de pe piaţă în câţiva ani.

„Nu există semne că au fost discuţii despre modificarea contractelor. Mai mult, băncile nici măcar nu au conformat contractele existente cu verdictele recente ale Curţii Supreme, deşi nu aveau în cale obstacole legale“, a declarat Varga, citat de Portfolio.hu.

Programul de bailout ar trebui să îndeplinească două obiective importante, respectiv scoaterea de pe piaţă a împrumu­turilor ipotecare în valută şi evitarea scenariului în care debitorii în forinţi ajung să aibă condiţii mai dezavantajoase decât cei în valută.

„Cum propunerea Asociaţiei Băncilor nu îndeplineşte aceste condiţii, guvernul va prezenta parlamentului la începutul lunii noiembrie propria propunere“, a subliniat ministrul.

Fără credite în valută în cinci ani

Guvernul caută o soluţie prin care să reducă începând cu anul viitor cu 15-20% dobânzile plătite de debitorii ipotecari în valută. Planul de bailout ar împărţi costurile între bănci, debitori şi stat.

Varga susţine că acest tip de credite pot fi scoase de pe piaţă în cel mult cinci ani.

Însă Budapesta va acţiona cu grijă, astfel încât să evite ca sistemul bancar „să se prăbuşească la sfârşitul poveştii“, a asigurat Varga. El a sugerat astfel că guvernul este conştient că băncile nu pot face faţă unor pierderi precum cele provocate de schemele anterioare care au permis rambursarea creditelor în valută la cursuri de schimb mai mici decât cele de pe piaţă pentru o perioadă limitată, potrivit Budapest Business Journal.

Schema din 2011 a provocat băncilor pierderi de un miliard de euro, însă peste 156.000 de debitori şi-au putut rambursa datoriile. Aproape jumătate de milion de unguri deţin credite ipotecare denominate în monedă străină, notează Bloomberg.

Comentând sugestia Asociaţiei Băncilor că datoriile în monedă străină pot fi scoase de pe piaţă în 10-15 ani, Varga a avertizat că Ungaria „nu are atât de mult timp la dispoziţie“.

Acţiunile OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, au scăzut cu aproape 10% din 16 iu­lie, când guvernul a anunţat că inten­ţionează să introducă al patrulea program din ultimii doi ani pentru a-i ajuta pe cei cu credite în valută.

Printre băncile prezente pe piaţa ungară se numără nume de top din industria de profil europeană precum UniCredit, KBC Groep, Erste Group, Raiffeisen Interna­tional şi Intesa SanPaolo.

BCE către Ungaria: Să nu vă faceţi singuri de cap

Noul pas făcut de Ungaria vine după ce preşedintele BCE Mario Draghi a avertizat Budapesta să nu impună unilateral măsuri pentru conversia împrumuturilor în monedă străină în credite în forinţi, potrivit presei austriece.

Informaţiile, publicate de Der Standard, ar proveni de la guvernatorul băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny. Acesta susţine că Draghi presează Ungaria din rolul său de preşedinte al Consiliului European pentru Riscuri Sistemice, care monitorizează potenţialele probleme economice.

Preşedintele BCE este îngrijorat că pro­gramul ungar va accelera declinul creditării, ceea ce ar avea impact negativ asupra stabilităţii şi creşterii. Nowotny a asigurat că Ungaria a acceptat să-şi coordoneze paşii cu partenerii europeni.

 

Criteriile de evaluare a planului de bailout stabilite de guvernul Ungariei:

  • Creditele în monedă străină trebuie să dispară de pe piaţă în 3-5 ani;
  • Rambursările lunare să fie reduse cu 15-20%;
  • Programul rambursărilor să fie predictibil pe termen lung;
  • Debitorii în valută nu trebuie să aibă tratament preferenţial în raport cu cei cu credite în forinţi;
  • Stabilitatea bancară trebuie protejată.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO