Eveniment

In sase luni, investitiile in economie au urcat la 8,8 miliarde de euro

02.09.2008, 20:07 18

Investitiile nete realizate in economia nationala in primul semestru al acestui an s-au ridicat la 32,45 miliarde de lei (aproximativ 8,8 miliarde de euro), depasind cu aproape 32% nivelul inregistrat in acelasi interval al anului trecut.
Potrivit Institutului National de Statistica, industria, comertul si serviciile, precum si constructiile reprezinta sectoarele care au atras cele mai multe investitii.
Astfel, industria a atras 36% din investitii, respectiv 3,1 miliarde de euro, in timp ce in comert si servicii
s-au facut investitii de 2,4 mld. euro, adica 28,3% din total. Constructiile au beneficiat de investitii de 1,8 miliarde de euro, respectiv 20,5%.
Datele INS arata ca, pe elemente de structura, ponderea investitiilor realizate in lucrari de constructii noi a inregistrat o crestere de 33% fata de primele sase luni din 2007.
Astfel, constructiile au atras investitii de 15,88 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro), ceea ce reprezinta 48,9% din total, fata de 46,9% in primul semestru al anului precedent.
Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 14,73 miliarde de lei (putin peste 4 miliarde de euro), in urcare cu 28,2%. Valoarea acestor investitii reprezinta 45,4% din total, fata de 48,2% in semestrul intai din 2007.
Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati.
Nu se cuprinde in volumul investitiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO