ZF 24

În scandalul salariilor, ASF contraatacă publicând veniturile obţinute în trecut de membrii CSA şi CNVM numiţi de PDL

În scandalul salariilor, ASF contraatacă publicând...

Autor: Roxana Pricop

20.02.2014, 20:45 2511

Dan Radu Ruşanu (PNL), cel care conduce Auto­ritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a scos la lumină veniturile pe care le-au încasat trei membri susţinuţi de PDL la conducerile fostelor CSA şi CNVM pentru a se apăra de acuzele preşedintelui Traian Băsescu care a numit ASF „o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici profund incompetenţi şi nepre­gătiţi “.

Dezbaterea publică pri­vind salariile şi bonusu­rile mari încasate de mem­brii Consiliului Au­to­rităţii de Suprave­ghere Financiară (ASF), plătiţi chiar mai bine decât şefii de instituţii similare din Vest care supraveghează pieţe şi de o mie de ori mai mari decât cea românească, riscă să cadă în derizoriu şi să ia forma unei lupte politice între preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de la guvernare USL.

Printr-un comunicat de presă emis miercuri-noapte, ASF a făcut publice ce salarii aveau trei persoane reco­mandate şi susţinute de PDL pentru a conduce CNVM, CSA, care au func­ţionat până în aprilie 2013, când au fost comasate în cadrul ASF. Comunicatul a fost emis drept reacţie la declaraţiile şefului statului care a cerut revocarea „ime­diată“ a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este „o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă“.       

„Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al preşedintelui Româ­niei, nominalizat politic pentru funcţia de preşedinte al CSA, sub mandatul căruia societatea ASTRA nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro. Fostul comisar al CNVM Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 euro. Fostul comisar al CNVM Ştefania Ferencz, descrisă de presă drept „secretara domnului Boc“, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 64.131 de euro“, potrivit ASF.

„ASF este o cloacă, în care şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel, profund incompetenţi şi nepre­gătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Dan Radu Ruşanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soţia dom­nului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu - ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost ministru pe la Muncă -, fie că vorbim de doamna Zgo­nea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală“, a declarat preşedintele.

El a făcut această de­claraţie în condiţiile în care în presă au apărut informaţii că în lunile noiembrie şi decembrie preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a încasat indemnizaţii de 72.000 de euro, Daniel Dăinu ar fi încasat 68.000 de euro. Spre comparaţie, în Polonia, Andrzej Jakubiak, preşe­dintele comisiei de supraveghere fi­nanciară KNF, are un salariu brut de 3.700 de euro/lună (15.000 de zloţi), ceea ce înseamnă un salariu net de circa 2.500-3.000 de euro. KNF supra­ve­ghează pieţe financiare de 600 miliarde de euro, în timp ce ASF suprave­ghează o piaţă de 60 de ori mai mică. În Polonia, salariul din orice instituţie financiară de stat, inclusiv autoritatea de supra­veghere, nu poate depăşi salariul ministrului de finanţe. La rândul lor, salariile miniştrilor şi ale celor mai înalţi oficiali din Polonia nu pot depăşi de 5 ori salariul mediu net pe economie, care acum e de circa 700 de euro. În Româ­nia, membrii consiliului ASF câştigă de circa zece ori mai mult decât primul-mi­nistru Victor Ponta şi de trei ori mai mult decât omologii lor din Polonia.

Preşedintele a mai spus că Dan Radu Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital, şi a adăugat că taxele im­puse, pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat, sunt neper­mise şi fac viaţa grea firmelor de pe această piaţă.

„Dacă priviţi cu atenţie la clientela din ASF şi la incompetenţa din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL acest ASF. Îi găseşti cu rude, cu năşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă. Arborele genealogic al USL, asta este ASF, şi el este repre­zentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă“, a mai spus Băsescu.

ASF a mai spus că „acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituţii de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piaţa asigurărilor din România“. Pe 18 februarie, ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea de asigurări ASTRA.

Oficialii ASF mai spun că „la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea ASTRA, ASF a primit avertismente din piaţa asigurărilor că în cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme, iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste aver­tismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor consta­tate la societatea ASTRA“.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a ieşit ieri public declarând că „preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme“. El a afirmat că ar fi fost foarte fericit ca preşedintele Băsescu să formuleze astfel de solicitări atunci când foştii şefi ai comisiilor, numiţi de PDL, care for­mea­ză în prezent ASF aveau salarii duble decât cele din prezent, oricum foarte mari. Într-o declaraţie ulterioară făcută la Palatul Victoria, premierul a reluat această temă şi a precizat că, în opinia sa, atacul preşedintelui Traian Băsescu este cauzat de faptul că ASF investi­ghează situaţia de la Astra Asigurări.

„Consider că atacul domnului preşedinte Băsescu este legat că una din companiile faţă de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigată de către ASF şi de către instituţiile statului. (...) Preşedintele are o mare problemă, legată de o mare firmă, condusă de Adamescu, de care e foarte apropiat şi a fost foarte apropiat în toate campaniile electorale. Cred că legea trebuie să îşi spună cuvântul şi cine a deturnat fonduri trebuie să plătească chiar dacă le-a deturnat, ştiu şi eu, pentru vreo campanie electorală“, a spus Ponta.

Totodată, şeful Executivului a ad­mis că veniturile celor de la ASF sunt „ruşinoase“ şi a explicat că Guvernul, acum un an, a încercat micşorarea aces-tora, dar nu a existat un consens politic.

„Noi am avut grijă să punem în ordonanţă că salariile nu pot să le depăşească pe cele de la Banca Naţio-nală, însă de la această prevedere s-au găsit soluţii pe care le consider imorale, nu ilegale. Parlamentul, da, trebuie să ia măsuri, însă soluţia legală pe care o poate adopta Guvernul, şi care nu se referă doar la ASF, era acea soluţie pe care o convenisem în cadrul USL anul trecut, şi anume o taxă de solidaritate pe veniturile excesive, dar nu a mai fost adoptată, neexistând consens politic“, a afirmat Ponta.

Conform declaraţiilor lui Adrian Vasilescu,  Mugur Isărescu, guvernator BNR ar avea un venit de bază de 10.000 de euro pe lună plus 2.000 de euro indemnizaţie ca membru al consiliului de administraţie al BNR.

roxana.pricop@zf.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO