ZF 24

În sfârşit o veste bună din Marea Britanie: Inflaţia preţurilor de producţie din Regatul Unit scade la cea mai mică valoare înregistrată în ultimul an

În sfârşit o veste bună din Marea Britanie: Inflaţia...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.01.2023, 12:15 376

Inflaţia preţurilor de producţie din Marea Britanie a încetinit în decembrie la cea mai mică rată înregistrată în ultimul an, pe măsură ce presiunile asupra costurilor se reduc, scrie Financial Times.

Preţurile inputurilor producătorilor - preţurile plătite de întreprinderi pentru materiale şi alte bunuri - au crescut cu o rată anuală de 16,5% în decembrie, în scădere de la 18,0% în luna precedentă şi cu mult sub vârful de 25% din iunie 2022, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică.

Preţurile „la poarta fabricii” au crescut cu o rată anuală de 14,7% în decembrie, în scădere de la 16,2% în luna precedentă şi de la un vârf recent de 20% în iulie.

ONS a precizat că scăderea a fost determinată de preţurile echipamentelor şi ale benzinei.

Diagrama liniară a variaţiei anuale în procente arată că inflaţia preţurilor de producţie din Marea Britanie este în scădere. În ciuda declinului, inflaţia preţurilor de producţie a rămas ridicată atât în raport cu standardele istorice, cât şi în comparaţie cu alte ţări. Aceasta a fost în medie de 2,4% între 1985 şi 2020, înainte ca invazia Rusiei în Ucraina să facă să crească vertiginos preţurile la gaze şi alimente.

PPI (indicele preţurilor de producţie) scade într-un ritm mai lent în Marea Britanie decât în Germania, unde a suferit o scădere de 50% între august şi decembrie, potrivit datelor oficiale separate.

Se aşteaptă ca presiunile ridicate asupra preţurilor şi impactul acestora asupra cheltuielilor şi activităţii să împingă economia britanică în recesiune în acest an.

„O combinaţie de inflaţie ridicată, scăderea veniturilor reale, creşterea ratelor dobânzilor şi înăsprirea politicii fiscale sunt principalele obstacole în calea creşterii", a declarat Hywel Ball, preşedintele EY în Marea Britanie, în previziunile sale economice de iarnă pentru Regatul Unit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO