ZF 24

Încă un producător român, preluat de o multinaţională: Acţionarii Albalact au primit avizul Consiliul Concurenţei pentru a vinde compania către gigantul francez Lactalis

Încă un producător român, preluat de o...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

06.07.2016, 12:01 2063

Consiliul Concurenţei a avizat preluarea Albalact, cea mai mare companie cu acţionariat românesc din industria lactatelor, de către Lactalis, gigantul francez care mai deţine pe plan local şi brandul LaDorna, dar şi sucurile Santal.

Acordul parafat pe 27 ia­nuarie între acţionarii majoritari ai Albalact  - Raul Ciurtin, Lorena Ciurtin, Crisware Holding, Croniar Holding şi RC 2 (care deţin 70% din titlurile companiei) – intră astfel pe suta de metri, Lactalis urmând să facă o ofertă pu­blică de preluare a 100% din acţiuni în condiţiile în care Albalact (simbol ALBZ) este listată la BVB. Tranzacţia implică şi preluarea companiilor deţinute de Albalact şi anume Rarăul şi Albalact Logistic.

În cadrul operaţiunii de concentrare economică au fost analizate piaţa colectării laptelui crud, piaţa producţiei şi comercializării laptelui proaspăt pentru consum, piaţa producţiei şi comercializării laptelui pentru consum UHT, piaţa producţiei şi comercializării untului, piaţa producţiei şi comercializării smântânii, piaţa producţiei şi comercializării produselor acidofile, piaţa producţiei şi comercializării brânzeturilor şi piaţa produselor lactate pentru programul şcolar „Cornul şi Laptele”, explică reprezentanţii Consiliului Concurenţei într-un comunicat de presă.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice. Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.

Grupul Albalact a avut anul trecut o cifră de afaceri de 450 milioane de lei (peste 100 mil. euro), rezultate calculate după standardele IFRS. După standardele  de contabilitate româneşti, Albalact a avut o cifră de afaceri de 512 milioane de lei anul trecut, fiind liderul pieţei de lactate.

Conform unui raport al RC2, valoarea Albalact se ridică la 407,3 milioane de lei, dar compania menţiona că preţul final în cadrul ofertei publice de preluare va fi calculat numai după îndeplinirea condiţiilor impuse în contract. În prezent, capitalizarea Albalact este de 291,76 milioane de lei.

Cu toate acestea, tranzacţia de preluare a companiei româneşti este cea mai mare achiziţie din ultimii ani din industria alimentară, în condiţiile în care tot Lactalis a mai făcut un deal important în 2008 atunci când a preluat brandul LaDorna. Gigantul francez i-a plătit atunci 70-90 milioane de euro omului de afaceri Jean Valvis pentru brandul LaDorna, conform datelor de la acea vreme.

Lactalis, care va prelua Albalact prin B.S.A. International,  este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deţinând branduri precum President şi Parmalat. Grupul are 75.000 de angajaţi şi peste 200 de fabrici, în 43 de ţări, raportând anul trecut o cifră de afaceri de 17 miliarde euro.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO