ZF 24

Încă un retailer dispare din România: Magazinele XXL Mega Discount se transformă în centre comerciale. Ancore vor fi unităţile de discount Penny Market

Autor: Cristina Roşca

08.07.2017, 12:01 3927

Procesul de reorganizare a celor şase magazine XXL Mega Discount va fi gata la finalul anului, când galeriile comerciale vor fi ocupate. Totuşi, ancorele, respectiv magazinele Penny Market, se vor inaugura în următoarele luni.

Magazinele de tip discount Penny Market vor ocupa circa 40% din suprafaţa totală a fostelor magazine XXL Mega Discount, restul urmând a fi ocupat de alţi chiriaşi. Grupul german negociază în prezent pentru a completa mixul de chiriaşi. Ancorele, respectiv magazinele Penny Market vor fi deschise în perioada următoare, pe rând. Până la finalul anului ar urma să se ocupe şi celelalte spaţii.

Un magazin XXL Mega Discount măsura între 2.000 şi 2.500 mp, potrivit celor mai recente date ale ZF. Prin comparaţie, un magazin clasic Penny Market are circa 800 mp. Astfel, magazinele vor fi restructurate după modelul galeriilor comerciale care au ca ancoră de regulă un magazin de tip hipermarket.

La finalul anului trecut grupul german Rewe a anunţat că va închide cele opt magazine XXL Mega Discount din România, pentru a se concentra pe brandul principal, respectiv Penny Market. Dintre cele opt unităţi, două au fost vândute către concurenţii de la Lidl într-o tranzacţie de opt milioane de euro. Celelalte şase sunt în proces de remodelare. În prezent grupul german Rewe mai are local 200 de magazine, toate deschise sub brandul Penny Market.

Decizia închiderii reţelei XXL Mega Discount s-a luat după ce magazinele au avut rezultate sub aşteptări. Nemţii au mai încercat anterior o vânzare, însă nu s-au înţeles la preţ cu ofertanţii, aşa că au mai aşteptat o perioadă până să ia decizia remodelării şi vânzării.

„A fost o decizie pragmatică. De fapt, este o politică interna­ţională a grupului de a-şi concentra atenţia pe brandurile puternice. Mai mult, XXL era un brand prezent doar în România, era un test al nostru pentru formatul mai mare de discount“, spunea acum câteva luni Daniel Gross, CEO al reţelei Penny Market într-un interviu acordat ZF.

Cele opt magazine XXL Mega Discount erau amplasate în oraşe mari şi medii, respectiv Brăila, Braşov, Bucureşti, Târgovişte, Sibiu, Galaţi, Buzău şi Ploieşti, potrivit site-ului companiei. Cele vândute sunt cele din Sibiu şi Galaţi.

Penny Market a anunţat recent că va deschide în acest an 20-25 de magazine de la zero şi va remodela şi redenumi cele şase unităţi XXL Mega Discount. Compania menţine astfel ritmul expansiunii de anul trecut şi are în plan să meargă cu aceeaşi viteză înainte, astfel că ar putea ajunge la 400 de magazine în 8-10 ani. Retailerul merge cu formatul acesta de regulă în oraşele de peste 10.000 de locuitori. Magazinele Penny Market măsoară în medie 831 mp (suprafaţă de vânzare). În cazul în care spaţiul permite, în incinta magazinului se deschide şi o măcelărie de 75 mp.

Penny Market are în România circa 200 de magazine, dintre care 21 deschise anul trecut. Compania a construit în total 25 de magazine în 2016, însă patru dintre ele au fost deschise în 2017. Retailerul german investeşte an de an circa 80 de milioane de euro în extinderea businessului din România. Banii vin din profitul local şi de la grup, retailerul nu are credite la bănci. Banii merg în acest an către extinderea reţelei, către remodelarea unor magazine şi către expansiunea spaţiilor de depozitare. Afacerile Rewe România au mers spre 650 mil. euro în 2016 după un avans de 7% comparativ cu anul anterior.

 

Au păstrat un singur brand

Grupul german Rewe nu se află la prima tranzacţie. Nemţii au avut iniţial în România patru branduri. Primul la care a renunţat a fost Selgros, pe care l-a vândut într-o tranzacţie internaţională. În decembrie 2015 a fost semnată vânzarea locală a Billa către Carrefour, iar în decembrie 2016 s-a anunţat închiderea magazinelor XXL Mega Discount. Situaţia magazinelor XXL Mega Discount era incertă de mai multă vreme, ele fiind scoase şi anterior la vânzare, însă negocierile au eşuat atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO