ZF 24

Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului

Foto: Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

02.04.2015, 00:08 4763

Încasările din TVA au crescut în primele două luni ale anului cu 1,6 miliarde de lei (19,5%) comparativ cu primele două luni ale lui 2014, iar încasările din aceeaşi sursă au crescut în  februarie curent comparativ cu februarie 2014 cu aproape 22%.

În primele două luni ale anului s-au încasat la buget 10 miliarde de lei din TVA (plus 19,5%), iar din accize 3,9 mld. lei (plus 14%). Creşterea este cea mai mare înregistrată după criză cu excepţia lui 2011, când efectul majorării TVA din 2010 s-a văzut în încasările bugetare. Aceste creşteri coincid cu înăs­prirea legislaţiei privind emiterea de bo­nuri fiscale care a culminat cu ultimele controale ale Fiscului şi cu închiderea de zeci de unităţi. Există o legătură în­tre cele două? Sau legătura trebuie fă­cută mai degrabă cu creşterea apetitului pentru con­sum pe fondul îmbu­nătăţirii situa­ţiei economice?

Consumul a crescut cu 7% în ianuarie (ultimele date disponibile), însă ju­cători din piaţă afirmă că tendinţa s-a menţinut şi în următoarele două luni.

„Desantul“ ANAF din ultima vreme este văzut de unii producători şi retaileri ca un impuls pentru business, pe de o parte, şi pentru consum, pe de alta, fiind închise mai multe afaceri care fă­ceau concurenţă neloială. Alţi jucă­tori cred însă contrariul.

„Deşi estimam o majorare de 12% la începutul anului, creş­terea a fost du­blă, iar acest lucru se da­torează în primul rând controalelor ANAF făcute începând din ianuarie, care au determinat jucătorii de pe piaţa neagră să fie mult mai reţinuţi“, a declarat, potrivit Mediafax, Radu Timiş şeful grupului CrisTim cu afaceri de 90 mil. euro anul trecut .

„Sunt un pic preocupat pentru că toată «vânzoleala» cu ANAF şi DNA e posibil să creeze stres în mediul de business în următoarele luni“, spune Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, grupul care controlează producătorul de materiale de construcţii Megaprofil.

 

Ziarul Financiar vă recomandă şi: 

Cum să te fereşti de probleme când faci cumpărături online

 
 

Au început acum 23 de ani cu un împrumut de 1.000 de dolari. Afacerea a ajuns astăzi la venituri de un milion şi jumătate de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO