Încasările din TVA au crescut în primele două luni ale anului cu 1,6 miliarde de lei (19,5%) comparativ cu primele două luni ale lui 2014, iar încasările din aceeaşi sursă au crescut în februarie curent comparativ cu februarie 2014 cu aproape 22%.
În primele două luni ale anului s-au încasat la buget 10 miliarde de lei din TVA (plus 19,5%), iar din accize 3,9 mld. lei (plus 14%). Creşterea este cea mai mare înregistrată după criză cu excepţia lui 2011, când efectul majorării TVA din 2010 s-a văzut în încasările bugetare. Aceste creşteri coincid cu înăsprirea legislaţiei privind emiterea de bonuri fiscale care a culminat cu ultimele controale ale Fiscului şi cu închiderea de zeci de unităţi. Există o legătură între cele două? Sau legătura trebuie făcută mai degrabă cu creşterea apetitului pentru consum pe fondul îmbunătăţirii situaţiei economice?
Consumul a crescut cu 7% în ianuarie (ultimele date disponibile), însă jucători din piaţă afirmă că tendinţa s-a menţinut şi în următoarele două luni.
„Desantul“ ANAF din ultima vreme este văzut de unii producători şi retaileri ca un impuls pentru business, pe de o parte, şi pentru consum, pe de alta, fiind închise mai multe afaceri care făceau concurenţă neloială. Alţi jucători cred însă contrariul.
„Deşi estimam o majorare de 12% la începutul anului, creşterea a fost dublă, iar acest lucru se datorează în primul rând controalelor ANAF făcute începând din ianuarie, care au determinat jucătorii de pe piaţa neagră să fie mult mai reţinuţi“, a declarat, potrivit Mediafax, Radu Timiş şeful grupului CrisTim cu afaceri de 90 mil. euro anul trecut .
„Sunt un pic preocupat pentru că toată «vânzoleala» cu ANAF şi DNA e posibil să creeze stres în mediul de business în următoarele luni“, spune Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, grupul care controlează producătorul de materiale de construcţii Megaprofil.
Ziarul Financiar vă recomandă şi:
Cum să te fereşti de probleme când faci cumpărături online