ZF 24

Incendiu la Salina Praid. Pompierii au stins focul după o intervenţie de 12 ore

Incendiu la Salina Praid. Pompierii au stins focul după...

Autor: Departamentul Corespondenţi

31.07.2013, 09:49 2633

Directorul de Cancelarie al Prefectului judeţului Harghita, Adrian Pănescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că incendiul din subteranul Salinei Praid a fost stins în noaptea de marţi spre miercuri, jurul orei 3:00, după o intervenţie desfăşurată în condiţii foarte dificile şi care a durat aproximativ 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Incendiul a fost depistat de salvatorii de la mină într-o galerie părăsită, cu două etaje mai jos faţă de zona de vizitare şi de tratament, la o adâncime de aproximativ două sute de metri de suprafaţă şi se manifesta pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi de lemn, grinzi şi planşeul de protecţie a galeriei.

Iniţial s-a intervenit cu stingătoare, întrucât gabaritul autospecialelor nu a permis accesul lor în galerii, ulterior fiind achiziţionată o conductă cu lungimea de un kilometru, cu ajutorul căreia s-a făcut alimentarea de la o sursă de apă din subteran, inundându-se zona focarului.

Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la instalaţia de ventilare a minei. Adrian Pănescu a spus că incendiul a fost stins de echipele formate din zece salvatori de la mina Praid şi şase pompieri voluntari de la Servicul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) din staţiune, care au lucrat în schimburi de câte două ore.

Fumul dens, căldura dogoritoare şi galeriile înguste au făcut ca intervenţia să fie una dintre cele mai dificile.

"A fost o intervenţie foarte grea. Jos, galeriile sunt strâmte, nu pot intra mulţi oameni deodată, era foarte cald, aerul era fierbinte iar fumul foarte gros. Nu s-a putut intra fără măşti de gaze şi echipamente de protecţie", a declarat, la rândul său, şeful SVSU Praid, Ilyes Simofi Istvan.

Adrian Pănescu a mai spus că, potrivit conducerii salinei, incendiul a fost lichidat, dar subteranul este încă "inundat" cu abur şi fum, cu toate că instalaţia de ventilare a fost pornită din cursul nopţii, imediat după stingerea focarelor.

Salina Praid va fi deschisă vizitatorilor abia după ce fumul şi mirosul vor dipărea complet din galerii şi în special din baza de tratament şi de vizitare, situată la 120 de metri în subteran, cu 70 de metri mai sus faţă de galeria părăsită unde a izbucnit incendiul.

Până în prezent, nu a mai avut loc un astfel de eveniment în Salina Praid.

Sute de persoane - turişti, bolnavi aflaţi la tratament în Salina Praid şi muncitori care exploatau sare - au fost evacuate, marţi, după ce în zona de vizitare şi tratament s-a infiltrat fum, autorităţile presupunând că ar fi luat foc o bârnă din zona de exploatare a sării din subteran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO