• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
ZF 24

Încep să apară detaliile: Orange TV vine cu 99 de posturi TV dintre care 29 HD - dublu faţă de competitori

Încep să apară detaliile: Orange TV vine cu 99 de posturi TV dintre care 29 HD - dublu faţă de competitori

Autor: Adrian Seceleanu, Madalina Cerban

21.05.2013, 19:26 31899

Orange România, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, va încerca să îşi facă loc pe piaţa locală de servicii TV - dominată clar de RCS&RDS, Romtelecom şi UPC - venind cu o ofertă diferită de servicii care include, spre exemplu un număr de 29 de posturi TV în format HD - dublu faţă de ceea ce propun rivalii de pe piaţă, arată documentele depuse de companie la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a obţine avizul de retransmisie. Numărul total de posturi TV livrat prin intermediul platformei va fi de 99, conform datelor de la CNA.

Numărul mare de posturi HD, coroborat cu alte date din dosarul de la CNA - respectiv un număr mic de abonaţi estimat pentru platformă - 50.000, arată că Orange pare a avea în plan să atace un segment de clienţi premium, sau cel puţin dispus să plătească mai mult decât media de aproximativ 5 euro pe lună înregistrată la nivelul pieţei.

Aproximativ 90% din numărul de abonaţi la serviciile TV - o piaţă de circa 370 mil. euro pe an - sunt în portofoliul RCS&RDS, Romtelecom şi UPC, restul fiind împărţit între companii mici, dintre care se distinge un singur jucător cu zeci de mii de clienţi şi o acoperire extinsă la nivel naţional: Digital Cable Systems (DCS), deţinută de fondul american de investiţii AIG. Cu totul, DCS are aproximativ 200.000 de abonamente la servicii de televiziune, internet şi telefonie fixă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, marţi, societăţii Orange România un aviz de retransmisie pentru programe de televiziune prin satelit, sub denumirea "Orange TV". Compania nu a făcut până acum niciun comentariu oficial prin care să admită că va lansa servicii TV.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a CNA, SC Orange România SA a cerut aprobarea de a retransmite prin satelit (DTH) un număr de 99 de televiziuni, dintre care 29 sunt HD.

Iniţial, Orange ceruse CNA aprobarea de a retransmite doar 13 programe, însă în ultimele două săptămâni compania a completat dosarul depus la Consiliu cu alte acorduri primite de la televiziuni, ajungând la 99.

Între acestea se numără televiziunile operate de Pro TV S.A., televiziuni româneşti precum Realitatea TV, România TV, Trinitas TV, Naţional TV, Naţional 24 Plus, Look TV, Transilvania Live, Taraf TV, Etno TV, B1 TV, Prima Tv, Kiss TV, Kanal D, televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (inclusiv TVR HD), posturile trustului Intact (Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia, Gsp TV), posturi din portofoliul Discovery (Discovery, Discovery HD Showcase, TLC, Discovery Science, ID Investigation Discovery, ID Investigation Discovery, Animal Planet HD), posturi din portofoliul Chello Central Europe (MGM, TV Paprika, Sport 1, Megamax, Outdoor HD etc.), National Geographic, National Geographic Wild HD, Style, E! Entertainment, Style, Sundance Channel, Film Box, The Museum Channel, PV TV HD, Fashion One HD, Viasat Explorer, Viasat History HD, BBC World News, BBC World News, BBC Knowledge şi BBC Entertainment, Comedy Central, Eurosport, Eurosport 2, History HD, Travel Channel HD, Mezzo, Mezzo live HD, France 24, euronews, Dorcel XXX HD, Hustler HD/3D.

Orange România intenţionează să retransmită aceste televiziuni din localitatea Issy Les Moulineaux, Franţa.

Membrii CNA au aprobat solicitarea Orange România cu unanimitate de voturi. La şedinţa de marţi a CNA sunt prezenţi toţi membrii Consiliului: Laura Georgescu (preşedintele Consiliului), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

La şedinţa CNA nu a fost prezent niciun reprezentant al Orange România pentru a susţine solicitarea.

Conform articolului 74 din Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, "(1) Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu. (2) Pentru obţinerea avizului distribuitorii au obligaţia de a comunica Consiliului structura ofertei de servicii de programe retransmise".

După finalizarea procedurilor de eliberare a avizului solicitat, Orange România SA poate să se lanseze efectiv pe piaţa de retransmisie de televiziune prin satelit, dominată în prezent de companiile RCS&RDS, Romtelecom şi UPC România.

Ziarul Financiar a relatat, în luna martie, că Orange România a semnat un contract cu SES, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicaţii prin satelit din lume, pentru a lansa pe piaţa locală servicii de televiziune prin satelit (DTH).

Compania internaţională de sateliţi SES, care operează sistemul de sateliţi Astra, are sediul central la Luxemburg şi are operaţiuni şi pe piaţa din România.

Orange România este cel mai mare operator local de telefonie mobilă după numărul de clienţi şi cifră de afaceri. Compania Orange România este deţinută de grupul France Telecom.
 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: