ZF 24

Începe războiul economic între Rusia şi Vest: Moscova pune interdicţie totală pe majoritatea produselor alimentare din Europa şi SUA

Începe războiul economic între Rusia şi Vest:  Moscova pune interdicţie totală pe majoritatea produselor alimentare din Europa şi SUA

Autor: Iuliana Enache

07.08.2014, 12:02 4005

Rusia a decretat o "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a anunţat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.

Această interdicţie se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Interdicţia va putea fi ridicată însă dacă "partenerii noştri vor da dovadă de o abordare constructivă", a declarat Medvedev într-o intervenţie televizată.
"Toate aceste măsuri nu sunt decât un răspuns (la sancţiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evoluţie a situaţiei. Nu există nimic pozitiv în sancţiuni", a continuat el.

"Sper sincer că pragmatismul economic va prevala în faţa considerentelor politice stupide în cazul partenerilor noştri şi că se vor gândi să nu izoleze sau să sperie Rusia", a adăugat premierul.

În plus, embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluşi şi cetăţenii ruşi vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deşi orice tentativă de a profita de situaţie pentru a revinde produsele interzise va fi "aspru pedepsită".

Lista completă a produselor supuse embargoului a fost publicată pe site-ul de Internet al Guvernului. "Chiar şi în aceste condiţii, suntem convinşi că vom reuşi să întoarcem situaţia în favoarea noastră", a declarat Dmitri Medvedev, promiţând să "împiedice creşterea preţurilor" şi "să elibereze standurile pentru producătorii interni". "O astfel de şansă - o ocazie unică de a ne deschide şi dezvolta industria destinată substituirii importurilor - nu poate fi neglijată", a adăugat el.

AFACERI DE LA ZERO