• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
ZF 24

India evită sancţiunile împotriva Rusiei prin utilizarea monedelor asiatice pentru a cumpăra cărbune rusesc

India evită sancţiunile împotriva Rusiei prin utilizarea monedelor asiatice pentru a cumpăra cărbune rusesc

Autor: Andrei Şerbănescu

11.08.2022, 12:12 155

Companiile indiene folosesc din ce în ce mai mult valutele asiatice pentru a cumpăra cărbune din Rusia, renunţând la comerţul cu dolarul american pentru a evita sancţiunile occidentale aplicate în urma războiului din Ucraina, potrivit unei analize Reuters a documentelor vamale şi a surselor din industrie, scrie Insider.

Pe măsură ce sancţiunile limitează achiziţiile de pe pieţele tradiţionale ruseşti din Europa, ţara trebuie să aplice produselor energetice reduceri masive, atrăgând cumpărători sensibili la preţ, precum India şi China.

În iulie, Rusia a exportat 2,06 milioane de tone metrice de cărbune în India - cu peste 20% mai mult pe lună - devenind al treilea cel mai mare furnizor de combustibil fosil al naţiunii din Asia de Sud, potrivit Reuters. Cumpărătorii indieni de cărbune au folosit în ultimele săptămâni yuanul chinezesc, dolarul Hong Kong, euro şi dirhamul din Emiratele Arabe Unite pentru astfel de achiziţii, potrivit agenţiei de presă.

În iunie, cumpărătorii din India au plătit pentru 44% din cărbunele pe care l-au importat din Rusia utilizând diferite tipuri de valută, a raportat Reuters, citând un rezumat al tranzacţiilor realizate de o sursă comercială pe baza documentelor vamale. Yuanul şi dolarul din Hong Kong au reprezentat fiecare aproximativ 30% din plăţile pe cărbune, în timp ce euro a reprezentat sub 25%, iar dirhamul a reprezentat aproximativ 17% din plăţi, conform Reuters.

India nu a condamnat în mod deschis Rusia şi nu a impus sancţiuni împotriva ei din cauza războiului din Ucraina. Între timp, rupia a atins minime record în raport cu moneda SUA, costul importurilor în dolari crescând semnificativ. Rupia a pierdut aproximativ 7% faţă de dolar în acest an, dar doar 0,6% faţă de yuan şi a câştigat 3% faţă de euro.

Este, de asemenea, doar una dintre câteva naţiuni emergente care au obţinut importuri ieftine de energie rusească pe fondul inflaţiei în creştere. Brazilia, Sri Lanka şi Laos au declarat, de asemenea, că doresc să se îndrepte către importurile de combustibil rusesc.

Pentru a evita sancţiunile occidentale, Rusia şi China caută să stabilească alternative pentru a combate hegemonia dolarului american. De asemenea, India a luat în considerare utilizarea unui sistem alternativ de plată bazat pe ruble. Între timp, cinci dintre băncile din Turcia au început să utilizeze sistemul de plăţi Mir al Rusiei.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060