ZF 24

Industria va fi scutită de plata a 40 de milioane de euro după tăierea subvenţiilor pentru energia verde

Anul trecut ArcelorMittal Ga­laţi a înghiţit 1,1 TWh de ener­gie, fiind al doilea mare consumator după Alro. Dacă se va aplica propunerea de scutire de la plata subvenţiilor, Mittal ar fi unul dintre „câştigători“

Autor: Roxana Petrescu

23.04.2014, 00:08 1064

Marii consumatori de energie vor putea face economii de circa 40 de milioane de euro în 2014 dacă va intra în vigoare hotărârea de guvern care-i scuteşte cu până la 85% de la plata subvenţiilor pentru energia verde.

Alro trage lozul cel mare, dar pentru regenerabile situaţia devine tot mai delicată. CEZ, cel mai mare investitor în eoli­ene din România, a anunţat deja că vrea să vândă tot parcul Fântânele-Cogealac, pentru care a alocat 1,1 mld. euro.

WikiZF: Profilul companiei Alro S.A.

WikiZF: Profilul companiei CEZ Distribuţie S.A.

„Industria energointensivă din Româ­nia asigură circa 20% din consumul final brut de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de mun­că, la nivelul anului 2012 asigurând direct 760.000 de locuri de muncă şi indirect circa 1.500.000“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern privind exceptarea parţială a unei cateogii de consumatori finali de la plata certifica­telor verzi. Proiectul de hotărâre de guvern a fost postat la finalul săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Economiei, fiind în acest moment în dezbatare  publică.

Ce prevede proiectul? Timp de zece ani de zile, companiile care reuşesc să trea­că prin procedura de calificare, vor fi scutite parţial de la plata certificatelor verzi. Ponderea variază în func­ţie de cât reprezintă costul energiei în producţia finală. Cu cât această energointensitate este mai mare, cu atât scutirea este mai generoasă.

În mod normal, în contul acestui consum de energie Alro şi ArcelorMittal Galaţi ar fi avut de scos din buzunar 28,4 de milioane de euro, luând în considerate cota de 0,237 de certificate pe MWh şi preţul de

29,28 euro. Cu reducerea acordată, cele două companii nu va mai trebui să achiziţioneze decât 15% din certificate şi să plătească aproximativ 4,3 milioane de euro, de unde rezultă eco­no­mii de 24,1 mi­lioane de euro.

Restul com­pa­ni­ilor vor cum­păra între 40% şi 60% din nu­mă­rul de cer­ti­fi­cate verzi.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24