ZF 24

Inflaţia din SUA atinge 7,5% în cea mai rapidă creştere anuală din ultimii 40 de ani

Inflaţia din SUA atinge 7,5% în cea mai rapidă...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.02.2022, 13:32 146

Indicele preţurilor de consum din SUA a crescut cu 7,5% luna trecută, comparativ cu ianuarie 2021, cel mai rapid ritm anual din 1982, mărind presiunea asupra Rezervei Federale pentru a înăspri măsurile împotriva inflaţiei, scrie Financial Times.

Datele publicate joi de Biroul de Statistică a Muncii au arătat că IPC (indicele preţului de consum) a întrecut aşteptările economiştilor, depăşind maximul anterior de 7% înregistrat în ultimii 40 de ani.

Lunar, IPC a crescut cu 0,6% faţă de luna precedentă, o creştere mai abruptă decât cea estimată de economişti.

Randamentele trezoreriei americane au crescut după raport, deoarece comercianţii au pariat pe rate mai mari ale dobânzilor. Randamentele cresc atunci când preţurile obligaţiunilor scad. Persistenţa unei inflaţii ridicate a determinat deja Fed să-şi accelereze calendarul de înăsprire a politicii monetare, prima creştere a ratei dobânzii de la debutul pandemiei fiind aşteptată să fie aprobată luna viitoare.

Unii economişti sunt de părere că Fed ar putea fi nevoită să adopte o abordare mai severă pentru a detensiona economia în acest an, cu creşteri mai mari şi mai frecvente ale ratei dobânzii, în loc să facă acest lucru treptat.

Inflaţia ridicată a provocat Fed şi s-a dovedit, de asemenea, problematică din punct de vedere politic pentru peşedintele american Joe Biden şi membrii Partidului Democrat care se îndreaptă spre alegerile intermediare.

Biden a declarat joi că datele sunt un memento că „solicitarea bugetelor americanilor afectează sever traiul acestora”, adăugând că adminsitraţia sa foloseşte toate instrumentele de care dispune pentru a încerca să reducă inflaţia.

După ce au fost publicate datele IPC din ianuarie, investitorii au pariat pe o serie de creşteri ale ratei dobânzii monetare.

Companiile tehnologice, în special cele cu niveluri mai ridicate de îndatorare, au fost afectate de aşteptările creşterii ratei dobânzii în acest an, doarece costurile viitoare ale împrumuturilor vor creşte.

Fed nu s-a angajat să respecte un anumit ritm pentru ciclul de înăsprire, spunând că tempo-ul şi amploarea creşterilor ratelor ar depinde de datele inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO