ZF 24

Economia din Europa care iese de sub semnul inflaţiei: Inflaţia din Spania aproape se înjumătăţeşte la 3,1%, pe fondul scăderii preţurilor europene la energie. Oficialii sunt de părere că scăderile înregistrate în Spania se vor reflecta şi în restul Europei

Economia din Europa care iese de sub semnul inflaţiei:...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.03.2023, 13:25 275

Inflaţia din Spania aproape s-a înjumătăţit în decurs de o lună, ajungând la 3,1% în martie, ca urmare a scăderii costurilor energetice, într-un posibil prim semn al unei scăderi puternice a inflaţiei europene în acest an, scrie Financial Times.

Creşterea de la an la an a preţurilor de consum armonizate din Spania, comparativ cu rata de 6% din luna precedentă, a fost mai mică decât cea de 4% prognozată de economiştii intervievaţi de Reuters.

Scăderea se va propaga probabil în întreaga Europă, deoarece preţurile mai mici la energie se vor reflecta în costurile de consum ale gazelor şi electricităţii. Cifrele privind inflaţia din Germania sunt aşteptate în decursul zilei de joi, iar cele din zona euro, vineri.

Este foarte probabil ca scăderea cifrei principale să susţină apelurile către Banca Centrală Europeană de a stopa majorarea costurile de împrumut la următoarea şedinţă din luna mai.

Indicele european Stoxx 600 a crescut joi dimineaţă cu 0,8% faţă de închiderea din ziua precedentă, în timp ce indicele Ibex 35 din Spania a crescut cu 1,5%.

Spania a servit drept indicator principal în timpul creşterii presiunilor inflaţioniste în Europa în 2022, deoarece preţurile sale la energie răspund mai rapid decât alte ţări la mişcările pieţei angro. Preţul european al gazului a fost joi de 43 de euro pe megawatt oră, în scădere de la 175 de euro în urmă cu şase luni.

Cu toate acestea, preţurile din martie au fost totuşi cu 1,1% mai mari decât în luna precedentă. Inflaţia de bază a preţurilor de consum, excluzând preţurile energiei şi ale alimentelor proaspete, a scăzut uşor la 7,5%.

Chiar şi înainte de publicarea cifrelor spaniole, unii membri ai consiliului guvernatorilor BCE au cerut ca banca să adopte o abordare mai prudentă după ce a majorat ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual luna aceasta.

Turbulenţele din sectorul bancar au deschis, de asemenea, perspectiva unei potenţiale crize a creditelor care ar putea frâna atât inflaţia, cât şi creşterea economică în lunile următoare. 

Cu toate acestea, membrii mai fermi ai consiliului susţin că BCE trebuie să facă abstracţie de fluctuaţiile bruşte ale preţurilor la energie şi să se concentreze asupra presiunilor subiacente asupra preţurilor.

Isabel Schnabel, membrul cel mai dur al consiliului executiv al BCE, a declarat miercuri în cadrul unui eveniment desfăşurat la Washington, că inflaţia de bază s-a dovedit a fi mai rigidă decât se aştepta, iar acest lucru „provoacă dificultăţi simţitoare pentru bancherii centrali".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO