ZF 24

ING Bank a decis să revizuiască în scădere prognoza privind creşterea PIB în 2024, de la 2,8% la 2%. ”Datele privind creşterea PIB în T2 schiţează o imagine destul de sumbră, cu un avans mai lent decât se aştepta”

ING Bank a decis să revizuiască în scădere prognoza...

Autor: Roxana Rosu

14.08.2024, 11:45 217

ING Bank a decis să revizuiască în scădere prognoza privind creşterea PIB în 2024, de la 2,8% la 2%, nivel considerat încă optimist.

”Datele de astăzi schiţează o imagine destul de sumbră a unei creşteri mai lente decât se aştepta. Sunt necesare îmbunătăţiri vizibile în a doua jumătate a anului pentru ca creşterea să se accelereze în acest an. Riscurile de scădere a ratelor au crescut”, spun analiştii ING.

Datele privind creşterea PIB din T2 au fost dezamăgitoare, după un prim trimestru slab.  Creşterea a fost de 0,8% în termeni anuali, cu mult sub aşteptările pieţei de 2,3%.

În plus, datele pentru primul trimestru au fost revizuite în scădere de la 0,5% la 0,1%.

Per total, în prima jumătate a anului, economia a crescut cu doar 0,7% în termeni anuali, comparativ cu prima jumătate a anului 2023.

”Aceasta înseamnă că, cu excepţia cazului în care a doua jumătate a anului depăşeşte vizibil prima jumătate, riscul unei lipse de progres sau chiar al unei încetiniri faţă de rata de creştere de 1,5% de anul trecut a crescut simţitor”, spun analiştii ING.

Deşi cauzele acestei slabe performanţe sunt încă incerte până la publicarea datelor detaliate (6 septembrie), pot fi evidenţiate câteva lucruri:

- Pe de o parte, consumul privat a rămas probabil puternic, alimentat de creşterea persistentă a salariilor şi de activitatea de creditare.
- Pe de altă parte, creşterea a fost probabil trasă în jos de exporturile nete, care au continuat să dezamăgească.

-În plus, stocurile ar fi putut juca, de asemenea, un rol negativ.
- În cele din urmă, eventualele întârzieri în investiţii ar fi putut fi reflectate mai puternic în raportările din acest trimestru, influenţând rezultatele din motive mai degrabă tehnice

În aceste conditii, ING BAnk a precizat că aşteaptă datele detaliate pentru a vedea cauzele exacte ale acestei slăbiciuni persistente înainte de a face orice alte ajustări. Riscurile unei noi reduceri a dobânzii din partea BNR în această toamnă au crescut.

”Acestea fiind spuse, experienţa anterioară arată că nu este neobişnuit ca revizuirile datelor să surprindă în ambele direcţii şi preferăm să rămânem prudenţi în această etapă”.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24