ZF 24

INS dă joi marea veste despre PIB-ul în T1: sub sau peste 4%?

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Iulian Anghel

13.05.2014, 00:07 839

Institutul Naţional de Statistică (INS) va anunţa joi, 15 mai, creşterea PIB pe primul trimestru al anului, iar analiştii se aş­teaptă la un nivel aproape de 4%, având în vedere evoluţia peste aşteptări a producţiei industriale, a comerţului şi a exporturilor. Anterior preşedintele Traian Băsescu a spus că nivelul creşterii economice ar putea fi de 5% pe tot anul, în vreme ce premierul Victor Ponta a afirmat că în trimestrul 1 creşterea va fi de 3%.

Pe măsură ce, lună de lună, INS anunţa date bune în principalele sectoare participante la formarea PIB-ului, analiştii financiari au început să-şi îmbunătăţească prognozele de creştere pentru 2014, de la o medie de 2,5% spre 3 şi chiar 3,5%.

Comisia Europeană este ultima instituţie care a îmbu­nătăţit prognoza de creştere economică a României, la 2,5% în 2014, faţă de 2,3% în prognoza din februarie. Guvernul a rămas rezervat, mergând încă, oficial, pe prognoza de creştere care a stat la fundamentarea bugetului – 2,2%.

Consumul populaţiei de la care se aşteaptă în acest an revenirea a cunoscut o accelerare în primele trei luni, avansând de la un plus de 6% la începutul anului la 13,6% în T1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO