ZF 24

Inspectori ANRE prinşi cu mită de 1.000 de euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Otilia Ciocan, Radu Bostan

19.05.2014, 00:03 869

Doi inspectori din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au fost reţinuţi şi vor fi cercetaţi sub control judiciar după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau o mită de 1.000 de euro pentru a nu aplica o amendă administratorului unei firme. Este pentru prima oară când angajaţi ai instituţiei care supraveghează piaţa energiei şi gazelor naturale sunt prinşi luând mită.

Surse din poliţie au declarat pentru agenţia Mediafax că inspectorii au făcut în 11 martie un control la o firmă din sectorul 3. În urma constatării mai multor nereguli, inspectorii ar fi trebuit să aplice o amendă cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei. Cei doi i-au cerut adminis­tratorului firmei 1.000 de euro, pentru a trece cu vederea neregulile constatate. Adminis­tra­torul a anunţat însă auto­rităţile, iar inspectorii ANRE au fost prinşi de poliţiştii bucu­reşteni într-o acţiune de flagrant, organizată cu sprijinul Serviciu­lui Român de Informaţii.

ANRE este o autoritate autonomă al cărei scop este reglementarea şi supravegherea pieţei de energie electrică, termică şi a gazelor naturale. Astfel, autoritatea elaborează legislaţia secundară în domeniul energiei, aprobă reglementări tehnice şi comerciale şi stabileşte preţurile reglementate la care se vinde energia şi gazul. De exemplu, ANRE stabileşte tarifele de transport care reprezintă venitul principal al companiilor Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) şi tarifele de distribuţie care sunt principala sursă de încasări pentru firmele de distribuţie a energiei şi gazelor. La nivel „micro“, ANRE eliberează sau retrage autorizaţii şi licenţe de funcţionare pentru companiile din sectorul energetic (producători sau furnizori de energie sau gaze). Instituţia mai organizează concursuri pentru autorizarea electricienilor şi a altor experţi în domeniul energiei, cât şi a instalatorilor de gaze naturale, adică a specialiştilor care pot executa lucrări asupra reţelelor.

Din 2012, când a fost scoasă din subordinea Secretariatului General al Guvernului, ANRE funcţionează sub controlul Parlamentului şi se finanţează din surse proprii, care sunt în mare parte taxele percepute pentru emiterea autorizaţiilor de funcţionare sau licenţelor. Anul acesta, ANRE şi-a bugetat venituri de 72,3 milioane de lei şi cheltuieli de 106,7 milioane de lei, după ce a încheiat anul trecut cu venituri de 70,4 milioane de lei şi cheltuieli de doar 49,7 milioane de lei (excedentul se reportează).

ANRE este condusă de un preşedinte, în prezent Niculae Havrileţ, şi doi vicepreşedinţi, în prezent, Claudiu-Sorin Dumbrăveanu şi Emil Calotă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO