ZF 24

Inspirat de activismul lui Elliott la Fondul Proprietatea, un minoritar cere conducerii SIF Moldova tot profitul de 230 milioane de lei pentru dividende

Inspirat de activismul lui Elliott la Fondul...

Autor: Roxana Pricop

03.02.2015, 07:10 1216

Un investitor vrea să strângă sprijinul celorlalţi acţionari ai SIF Moldova (SIF2) pentru ca societatea să distribuie sub formă de dividende întreg profitul de 230 mil. lei din 2014, cel mai mare din ultimii şapte ani. Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, spune că orice propunere este bine-venită, însă dividendele se vor distribui în funcţie de necesarul de lichidităţi pentru investiţii şi de ce vor face şi celelalte SIF-uri.

Traian Rotaru, investitor pe bursă şi acţionar la SIF Moldova cu circa 0,5% din capital, a lansat recent un website denumit simplu „agasif2“, prin care speră să atragă sprijinul unor acţionari care să îi susţină introducerea pe agenda adu­nării generale din aprilie a două propuneri: distribuţia 100% a profitului din 2014 sub formă de dividende (echivalentul unui dividend brut de 0,44 lei/acţiune) şi asigurarea distribuirii unui dividend de minimum 0,40 lei/acţiune pentru anii 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 din profitul realizat în anii respectivi sau din rezervele disponibile ale societăţii dacă este necesar.

Iniţiativa este cu atât mai surprinzătoare cu cât de obicei fondurile de investiţii au obiceiul de a presa conducerile SIF-urilor pentru distribuţii cât mai generoase de dividende, şi mai puţin micii investitori. SIF Moldova a încheiat anul 2014 cu un profit de 230 milioane de lei, cel mai mare din rândul SIF-urilor, astfel se explică şi interesul ridicat pentru dividendele SIF Moldova.

Societatea a distribuit anul trecut 38% din profitul de 90 milioane de lei din 2013, echivalentul unui dividend brut de 0,066 lei/acţiune. În 2014, doar SIF Moldova şi SIF Oltenia au recompensat acţionarii cu dividende, restul de trei SIF-uri alegând să îşi capitalizeze profiturile. Dacă societatea şi-ar menţine rata de distribuţie de anul trecut, SIF2 ar avea de dat dividende de 87,5 milioane de lei în acest an din profitul pe 2014, echivalentul unui dividend brut de circa 0,16 lei/acţiune. În anul 2012, SIF2 a avut cea mai ridicată rată de distribuţie de dividende, de 90% din profitul net.

„Consider că este timpul ca acţionarii SIF Moldova să iasă din starea de aşteptare şi fiecare dintre noi să devină un acţionar activist“, stă scris pe prima pagină a website-ului lansat de Traian Rotaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO