Autostrada Deva-Sibiu, cu o lungime de circa 115 kilometri, va fi finalizată în întregime abia anul viitor, în ciuda faptului că cele cinci tronsoane care o compun aveau ca termen contractual de finalizare lunile aprilie şi mai ale acestui an.
„În luna mai va fi gata tronsonul Deva-Orăştie în totalitate, iar restul tronsoanelor aflate în construcţie vor fi finalizate până la sfârşitul anului, mai puţin Orăştie-Sibiu, lot 4, care ar urma să fie gata anul viitor. Au fost nişte probleme cu alunecări de teren pe o porţiune de 6 km de pe acest lot“, a declarat pentru ZF Dan Şova, ministrul pentru proiecte de infrastructură care are în subordine Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Cu alte cuvinte, anul acesta ar urma să se circule pe circa 99 km de autostradă între Deva şi Sibiu, însă şoseaua se va opri brusc cu 16 km înainte de Sibiu, unde ar urma să se facă conexiunea cu centura la profil de autostradă a oraşului. Cea mai apropiată inaugurare, în mai, va fi a tronsonului Deva-Orăştie, de circa 32,5 km, din care aproximativ 15 km pe ruta Deva-Simeria au fost deschişi circulaţiei în luna decembrie a anului trecut.
În cazul celor patru tronsoane ale autostrăzii Orăştie-Sibiu nu există încă o dată concretă pentru finalizare, însă Şova spune că primele trei loturi vor fi deschise circulaţiei anul acesta.
Deşi cele patru loturi aveau ca termen contractual de finalizare aprilie 2013, la începutul acestei luni stadiul lor fizic de execuţie era de circa 50-60%, potrivit datelor de la CNADNR.
„La finalul lunii mai o să avem un raport complet cu privire la tronsoanele de autostrăzi care se află în prezent în construcţie şi vom vedea exact de ce există întârzieri. În principiu, vina îi aparţine CNADNR, pentru că nu s-au făcut la timp exproprierile, nu s-au eliberat aliniamentele. 11 contracte sunt analizate în cadrul acestui raport“, a explicat Şova.
Cei 115 kilometri de autostradă dintre Deva şi Sibiu fac parte din Coridorul IV paneuropen, finanţat din bani europeni, dar şi din fonduri de la bugetul de stat.
Pe Coridorul IV se mai află în prezent în construcţie 16,6 kilometri pe lotul al doilea din Nădlac-Arad, precum şi alţi 27,5 kilometri pe primul lot al sectorului Logoj-Deva.
Dacă primul tronson se afla la începutul lunii aprilie la un stadiu de execuţie de peste 80%, cel de-al doilea era construit în proporţie de aproape 60%.
Pe autostrăzile Nădlac-Arad, Lugoj-Deva (lot 1) şi Orăştie-Sibiu, lucrările au demarat în 2011, în timp ce şantierul Deva-Orăştie a fost deschis în 2010.
Între timp, unul dintre tronsoane, Nădlac - Arad (lot 1) a ieşit complet din graficul de finalizare, având în vedere că în toamna anului trecut contractul încheiat cu firma Romstrade a lui Nelu Iordache a fost reziliat, iar CNADNR a reluat abia recent licitaţia pentru atribuirea acestui proiect.
În urmă cu două luni, o parte din constructorii autostrăzilor de pe Coridorul IV paneuropean spuneau că estimează că vor finaliza lucrările la finalul verii. Astfel, autostrada Nădlac-Arad lot 2 ar urma să fie deschisă în cel mai optimist scenariu în august, însă constructorul acestui tronson, firma austriacă Alpine, semnala faptul că au existat probleme cu încasarea banilor pentru lucrări, dar şi cu devierea unor utilităţi.
Tot în august ar urma să fie deschis şi primul lot al autostrăzii Orăştie-Sibiu, cu o lungime de 24 de kilometri, potrivit informaţiilor furnizate anterior de Strabag, firma austriacă care lucrează pe acest tronson.