ZF 24

InterAgro şi Aramis, singurii exportatori români în Top 100

InterAgro şi Aramis, singurii exportatori români în...

Autor: Adelina Mihai, Dana Ciriperu

11.02.2014, 22:14 2381

Automobile Dacia este cel mai mare exportator din econo­mie, iar Rompetrol Rafinare este cel mai mare importator în 2013, potrivit datelor INS. Însă aceleaşi două companii sunt şi pe locul 2 la import şi, respectiv, pe locul 1 la export. 

Un număr de 61 de companii se află atât în topul importatorilor, cât şi în cel al ex­por­tatorilor, iar majoritatea se regăsesc în rândul producătorilor de componente auto, în timp ce industria alimentară e aproape inexistentă la capitolul mari exportatori.

„Victoria colosală a României va veni în momentul în care industria alimentară va avea grad de acoperire a importurilor de către exporturi supraunitar“, spune prof. dr. Cezar Mereuţă, membru al Institutului de Prognoză al Academiei Române, care punctează că ex­porturile sunt dominate de companiile străine mari.

Doar două companii româ­neşti din pro­ducţie (InterAgro – agricultură, îngrăşăminte şi Aramis In­vest din Baia Mare – mobilă) se află în top 100 exportatori, clasament în care mai intră doar o afacere antreprenorială - Gersim Impex (distribuţie telecom). Deşi exporturile au atins un nivel record anul trecut, ele antrenează doar 5% din totalul companiilor active în România.

Citiţi pe ZF Corporate despre:

- valoarea totală a importurilor şi a exporturilor celor mai mari 100 de companii 

- detalii despre Automobile Dacia şi Rompetrol Rafinare 

- structura celor mai mari exportatori şi importatori după acţionariat şi numărul de angajaţi

- principalele  specializări de export ale României

- opinia lui Cezar Mereuţă despre polarizarea exporturilor 

- evoluţia companiilor din agricultură în top

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO